Resuming podcast

25 de Abril de 2024 a les 12:48

El moviment ‘Adolescència Lliure de Mòbil’ guanya força a Sant Just Desvern

Compartir

Lluna Porta, portaveu del moviment, detalla com aquesta iniciativa no busca prohibir els mòbils sinó retardar la seva introducció entre els adolescents per conscienciar sobre l'ús responsable de la tecnologia.

En una entrevista a Ràdio Desvern, Lluna Porta, pedagoga, terapeuta i portaveu del moviment 'Adolescència Lliure de Mòbil', ha compartit detalls sobre aquesta iniciativa, que comença a prendre força a Sant Just Desvern. Porta, qui també va aparèixer en el documental ‘Generació Porno’ de TV3, ha explicat que el moviment no pretén prohibir els mòbils sinó educar a famílies i joves sobre l'ús responsable de la tecnologia, així com retardar l'edat d'introducció al mòbil.

Segons Porta, el documental va actuar com a catalitzador per a moltes famílies que van decidir prendre mesures davant l'impacte negatiu que els mòbils tenen en el desenvolupament dels adolescents. Aquest impacte inclou alteracions en el neurodesenvolupament i les habilitats socials, afectives i relacionals dels joves. A partir d’aquí, va néixer el moviment.

'Adolescència Lliure de Mòbil' pretén ser un punt de trobada de les famílies per organitzar-se i informar-se sobre el tema per trobar alternatives a donar el mòbil abans dels setze anys. També pretén crear un “pacte social” per tal que les famílies es conscienciïn dels problemes que pot causar tenir telèfons intel·ligents abans dels setze anys i, així, retardar l’edat en què es dona el primer mòbil. 

La portaveu ha destacat la pressió social que experimenten les famílies per comprar el primer mòbil als seus fills, sovint als voltants dels dotze anys. Deixar fora del ciberespai a un adolescent pot conduir a una “mort social”, en un moment com l’adolescència, on es busca l’acceptació social, i ningú vol això pels seus fills i filles, tal com comenta Porta.  

El moviment ha fet una enquesta a Catalunya que ha rebut més de 23.000 respostes, on es veu que aquesta pressió social per donar el primer mòbil és una de les principals preocupacions. 

A Sant Just, el moviment està prenent força des de principis d’any, amb actualment més de 300 membres al grup de WhatsApp. Han fet reunions amb l’Ajuntament per tenir espais de promoció al butlletí municipal i organitzar trobades i xerrades. 

El passat 13 d’abril van organitzar una xerrada al Casal de Joves, amb el Dr. Francisco Villar, que va parlar sobre com les pantalles poden “devorar” als joves, afectant la seva empatia i incrementant la seva predisposició a patir o exercir violència.

Lluna Porta també ha comentat que una de les principals accions que fa el moviment és demanar a les institucions que es reguli l’ús dels mòbils a les escoles, perquè siguin espais sense mòbils.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: