22 de Abril de 2022 a les 12:54
El programa inclou Roses del Brull, MAtaró sardanista, El cràter de Montsacopa, La noia matinera, La Verge del far, la Rosa de Sant Jordi, L’home dels 1000 somnis, L’esperxador de somnis i el Mar de Palamós, que es tocaran al ritme de la Cobla Lluïsos.
Hem tingut avui als micròfons de Ràdio Desvern a la Maria Teresa Cots, monitora i expresidenta de l’Associació Sardanista de Sant Just, que ens ha parlat una mica més d’aquesta tradició, aprofitant el seu retorn després de molt de temps després de l’afectació de la pandèmia de la Covid-19.
L’Agrupació Sardanista de Sant Just va ser fundada fa 36 anys, però el 2016 van veure’s obligats a tancar-la per falta de relleu generacional. Des de llavors, desitgen que la sardana tingui el millor tractament possible alk nostre poble i tothom doni recolzament a qualsevol inciativa que serveixi per a donar-li continuïtat, vingui d’allà on vingui. Cots explicava que per ella és un honor poder ballar Sardanes, un fet que practica des de ben petita.
Cots exposava així una mica el funcionament de les sardanes. Quan hi ha una rotllana, és necessari que una persona compti i reparteixi la sardana per indicar si són curts o llargs i el seu repartiment. Cots va realitzar un primer curset fa molts anys, i a partir d’aquí van decidir muntar l’Agrupació.
Remarcava així que porten molts mesos sense poder ballar sardanes a causa de la Covid-19, i que el retorn a les ballades demà en un dia tan especial com Sant Jordi, els posa molt contents i contentes. Han estat així uns temps difícils, però creuen que amb les vacunacions i el fet de que es realitzi a l’aire lliure, disminueixen molt els riscos dels i les participants.
Ha aclarit així que quan les persones de la rotllana ballen amb els braços abaixats, estan ballant curts, i quan els aixequen, ballen llargs. La sardana consisteix en curts i llargs mesclats, i la persona que conta escolta les melodies de la cobla per saber si ha de repartir uns o altres. Primer sempre hi ha els anàlisi, que són dos curts i dos llargs, i a partir d’aquí se sap com es reparteixen.
Els curts, afegia Cots, són molt fàcils de repartir, ja que si són senars acaben amb un 3 i si són parells amb un 2. La persona que reparteix coneix d’aquesta manera l’estructura de la sardana i sap indicar en cada moment quin és el següent pas, un curt o un llarg.
Afegia així, que si s’aconsegueix ser suficients persones, es podria plantejar un curs per ensenyar a ballar sardanes. Maria Teresa Cots ha volgut convidar a qui ho desitgi a posar-se en contacte amb ella trucant-la al telèfon 608.17.07.84 ja que els faria molt feliços poder ensenyar aquest ball als santjustencs i santjustenques.