29 de Octubre de 2021 a les 11:33
Va exposar el punt la regidora d’hisenda Quima Giménez, qui va explicar que els impostos de l’Ajuntament depenen dels impostos, les taxes i els preus públics i és per això que enguany, el que es vol aprovar són unes pujades de preu basades en l’evolució del preu de l’IPC. Indicava així, que aquest es trobava en un 4 el mes de setembre i que ahir a les 9 del matí, ja es trobava en un 5,5.
Davant d’això, la proposta que portava a ple l’Equip de Govern era un increment del 3,5% del tipus impositiu de l’IBI, i un 5% en el cas dels béns immobles de característiques especials.
Aclaria que és el tema de l’electricitat el que ha fet ballar aquests IPC tant alts, uns nombres que no eren tan superiors des del 1992, fa 20 anys.
També proposaven l’increment del 2,5% de la part de la resta de taxes i preus públics. Es contemplava d’aquesta manera una congelació de la taxa d’autoritzacions i llicències d’activitats, i de la taxa de llicències urbanístiques. Amb aquesta congelació es busca promoure l’activitat econòmica, intentant que els negocis i les empreses de Sant Just puguin tirar endavant.
Davant d’aquest punt, la regidora no adscrita Anna Vilanova votava en contra. Aclaria que no era perquè Alcaldia Republicana no cregui en que la ciutadania no ha de pagar impostos, però que calia valorar un moment molt crític post-pandèmic i una situació energètica molt crítica també, que provoca que ara no sigui el millor moment per fer aquestes pujades.
El regidor no adscrit, Kiko Ferrer, exposava que faltava explicar que no es va bé de números i que costa arribar al pressupost planejat.
El regidor de la CUP-AMUNT Aleix Abadia, va aclarir que estaven a favor de la pujada de l’IBI, però que calia publicitar més les ajudes disponibles, i també van proposar pujar l’Impost sobre Activitats Econòmiques al màxim, i que per tant, s’abstenien davant del punt.
El regidor de Movem, Just Fosalva, indicava que veuen necessària aquesta pujada, però que cal debatre el sistema de finançament de les administracions locals.
Des d’ERC, Sergi Seguí explicava que van presentar una vintena de propostes respecte a les ordenances fiscals amb voluntat d’augmentar impostos generals però rebaixar al màxim les taxes per ajudar la gent del poble. Només es van acceptar cinc d’aquestes propostes, i exposava que no hi havia hagut negociació, i que els han rebutjat les que creien més importants.
JuntsxCAT-PAR, amb la Laia Flotats com a portaveu, defensen que no s’incrementés la càrrega fiscal que han de suportar les famílies de Sant Just, i que si aquest era necessari d’augmentar calia equiparar-lo a la pujada de sous i les pensions. Des de JuntsxCat van explicar haver estudiat que la pujada proposada pel govern no era superior a les pensions.
Gina Pol, portaveu del PSC, explicava que s’ha intentat que aquesta pujada fos per sota de l’IPC, i que l’Ajuntament amb la dotació que rebrà intentarà garantir la fortalesa i cobertura de la població que més ho necessiti i seguir acompanyant aquest sector productiu, veient necessària la proposta de la regidora d’hisenda.
Finalment doncs, el punt va ser aprovat amb els vots a favor del PSC, Movem i el regidor no adscrit, les abstencions de JuntsxCAT-PAR i la CUP, i els vots en contra d’ERC i la regidora no adscrita.