29 de Octubre de 2021 a les 12:30
L’objectiu d’aquest acord és reivindicar el paper de la ciutat com a defensora dels drets humans i contrària a qualsevol mostra de racisme, xenofòbia i homofòbia, així com reivindicar la memòria històrica.
Fotografia de voluntaris i voluntàries de l'Amical de Mauthausen
La regidora de cultura Gina Pol, feia referència al ple a la moció que es va presentar al mes de febrer sobre la llamborda en record del veí santjustenc Francisco Casares, deportat als camps de concentració nazis. Va recordar així, que amb aquesta moció aprovada per unanimitat, també es votava l’adhesió del municipi de Sant Just al projecte Amical de Mauthausen i altres camps.
Aquesta associació agrupa els exdeportats republicans dels camps de concentració del nazisme, així com familiars i amics i amigues, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps. Agrupa i representa a deportats de tota Espanya, i el seu objectiu és treballar a favor de la memòria de totes aquelles persones que van viure i lluitar durant la Guerra Civil abans de creuar la frontera francesa camí a l’exili i que més tard van patir la deportació als camps nazis.
Amb la col·laboració amb aquesta entitat, Pol assenyalava a Ràdio Desvern que aquesta adhesió podrà comptar amb un projecte per treballar amb els centres de secundària tota la pedagogia al voltant de l’afectació dels Camps de Concentració i el règim nazi, amb un gran interès cap a la població jove.
L’any vinent això també permetrà poder treballar al voltant del Dia Internacional de l’Holocaust.
Ha volgut remarcar que a Sant Just s’han dut a terme xerrades vinculades a l’origen del feixisme, tallers de divulgació, i la participació global es molt baixa. Afegia així, que la consciència global és alta, però que costa participar en buscar-hi solucions o formar part d’esdeveniments que ens donen més contingut i informació al respecte.
Pol posava èmfasis a la força que tenen com entitats sense ànim de lucre com l’Amical Mauthausen, i que cal entendre els contextos perquè si la força dominant és l’avanç del feixisme, això es pot implamantar com una normalitat. Remarcava la importància d’aquestes entitats, i criticava debats com el d’ahir al ple municipal entre el regidor no adscrit i el regidor de la CUP. Afegia que posicions enfrontades on no ens acceptem els uns i els altres són molt perilloses, i que cal escoltar-se perquè la pau i l’entesa sigui la posició predominant.
En aquest punt del ple, l’alcalde Joan Basagañas va haver d’intervenir per reclamar que la discussió tornés a l’àmbit polític, en un moment en que semblava que variava més cap a un punt personal.
Respecte això, la primera tinent d’alcalde reclamava que cal centrar-se en propostes polítiques i que si personalment els regidors i regidores s’entenen o no ja no és un punt que hagi d’anar a plenari.
Deia que cal acostar-se políticament a reptes, un repte que en aquest cas es va demostrar que era un objectiu comú, i que cal treballar per caminar en la mateixa direcció encara que sigui des de punts de vista diferents.
El conveni que finalment es va aprovar per unanimitat, inclou doncs una aportació de 600 € anuals a l’entitat i el suport de la institució a projectes educatius sobre els drets humans als camps de concentració de Buchenwald i Mauthausen.