Resuming podcast

20 de Maig de 2022 a les 9:50

Aquest cap de setmana 21 i 22 de maig torna el Bioblitz Metropolità en el marc del Dia Mundial de la Biodiversitat

Compartir

La cinquena edició combina les tradicionals activitats de les Jugatecambientals, guiades per naturalistes experts, i el format virtual, nascut arran de la pandèmia.  

L’AMB anima a participar de les activitats programades a les Jugatecambientals, totes relacionades amb la realització de censos d’éssers vius, que s’elaboraran a partir de les observacions que es facin. Les persones participants gaudiran d’activitats diverses com observacions d’ocells i papallones, revisió de caixes niu o construcció de menjadores d’ocells.  

El format presencial es farà a les 42 Jugatecambientals dels parcs i platges en funcionament, entre ells els dos parcs de Sant Just Desvern. Així, dissabte a les 11.30 h es realitzarà al Parc del Mil·lenari i diumenge a la mateixa hora al Parc de Torreblanca. El format virtual permetrà que els usuaris puguin penjar imatges dels organismes observats amb les etiquetes #BioblitzMetropolità22 i @parcsplatgesAMB. En el cas de l’Instagram, si el perfil no és públic, caldrà enviar les observacions per missatges privats. A més, caldrà indicar en quin parc o platja s’ha fet la troballa, i el nom de l’espècie, si es coneix.  

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho o Ocells del Jardí de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l’AMB a través del Visor de fauna (https://visorfauna.amb.cat). 

Els resultats obtinguts també s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars. 

Un bioblitz té l’objectiu principal de fer recompte d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que els voluntaris visquin en primera persona la feina de camp que fan els científics i, alhora, acostar el coneixement científic a la societat d’una manera senzilla, didàctica i pedagògica, a través de l’experimentació. Es tracta d’un aprenentatge que situa les persones al centre, en el qual infants i adults se senten involucrats i recullen informació que a posteriori pot ser molt útil per a investigacions científiques i per a la gestió integral dels parcs i les platges.