Resuming podcast

12 de Novembre de 2024 a les 12:27

Autocura i sororitat, protagonistes de les jornades feministes de Sant Just Desvern

Compartir

Les activitats del 15 i 16 de novembre ofereixen tallers de salut física i emocional, teatre, i espais inclusius per a dones de totes les edats.

Les IV Jornades Feministes de Sant Just Desvern, que se celebraran del 15 al 16 de novembre, enguany giren entorn del tema de les autocures, un concepte que s'ha fet més rellevant amb els anys, especialment entre les dones joves, que han manifestat la necessitat de donar-se temps i atenció a elles mateixes. Aroa Carmona, dinamitzadora del Casal de Joves, ha explicat que aquesta temàtica ha estat inspirada per les inquietuds i demandes de les participants en edicions anteriors, que valoren l'autocura com una eina essencial per afrontar la realitat actual amb força i resiliència.

El programa s'inicia el divendres amb l'obra ‘Males Dones’, a càrrec del grup de teatre Melancòmica, seguida d’un piscolabis i d’un bingo musical femení, amb les santjustenques DJ Shrek. Aquesta combinació busca, segons Carmona, oferir un espai de lleure segur i inclusiu, on les dones puguin gaudir i sentir-se acompanyades en un entorn que fomenti la sororitat i el suport mutu.

Dissabte, la jornada obrirà amb una sessió d'exercicis físics per enfortir el cos i, com assenyala Carmona, també la ment. Aquesta inclourà classes de zumba i entrenament de força, dirigides pel gimnàs Fit Lovas, que treballa amb una perspectiva feminista. La tarda estarà dedicada a la salut emocional, amb un taller d’autoconeixement dirigit per la terapeuta Elma Roura i una xerrada sobre la gestió de l’endometriosi, a càrrec de l’artista  Lyona Alyona. Per abordar l’envelliment des d’una perspectiva feminista, l’escriptora Anna Freixas oferirà una xerrada sobre l’edatisme, posant en relleu els reptes de les dones grans en una societat que sovint les margina. Carmona ha destacat la importància d'abordar aquestes temàtiques per visibilitzar problemes de salut sovint silenciats i per dotar les assistents d’eines que les empoderin en el seu dia a dia.

Aroa ha parlat de quin perfil de persones esperen que assisteixin a les jornades:

Les jornades estan dissenyades per ser inclusives i accessibles, adaptades a diferents grups d’edat i circumstàncies. Aroa Carmona ha assenyalat la rellevància d’oferir servei de canguratge i activitats infantils, com el taller ‘Compartim Càrregues’, que ensenya als més petits i petites valors d’igualtat i col·laboració, responent així a una de les demandes més habituals de les dones amb responsabilitats familiars.

Com a tancament, hi haurà el monòleg ‘Malvadas’, amb Cristina Guiu i Anna Eme, una comèdia feminista que busca acabar el cap de setmana amb humor i reflexió. La participació en les jornades és gratuïta, però requereix inscripció prèvia.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: