Resuming podcast

14 de Març de 2025 a les 12:37

Autonomia i futur per a joves amb diversitat funcional al centre Asproseat de Sant Just

Compartir

El programa de transició a la vida adulta combina activitats vivencials, suport personalitzat i orientació educativa per preparar l’alumnat per al món laboral o formatiu.

Esther Figueras i Àlex Morón en l'entrevista a Ràdio Desvern.

El centre pilot Asproseat de Sant Just Desvern ofereix un programa de transició a la vida adulta (PTVA) adreçat a joves d’entre 16 i 21 anys amb diversitat funcional. L’objectiu és dotar-los d’autonomia personal, social i prelaboral mitjançant activitats vivencials que inclouen desplaçaments, gestió domèstica i tallers com el de cuina o la cafeteria escolar. També elaboren productes artesanals per a la venda en fires com Sant Jordi o Nadal, amb una finalitat pedagògica i d’autogestió.

Esther Figueras, directora del centre, i Àlex Morón, psicòleg orientador, han explicat a Ràdio Desvern que el programa es basa en tres eixos: integració comunitària, autonomia personal i formació prelaboral. A més, cada alumne té un pla de suport individualitzat que marca objectius específics segons les seves capacitats i necessitats. Aquest acompanyament es fa conjuntament amb les famílies, que tenen un paper fonamental al llarg del procés.

El centre treballa també en l’orientació dels alumnes cap a itineraris futurs com els PFI (programes de formació i inserció), els IFE (itineraris formatius específics), centres ocupacionals o Centres Especials de Treball. La derivació depèn del nivell d’autonomia i les habilitats de cada jove. Figueras ha destacat la importància de l’anticipació per preparar adequadament aquesta sortida al món adult.

L’escola disposa d’un psicòleg orientador i una treballadora social que col·laboren en aquest procés d’assessorament. Un dels requisits és l’obtenció de l’EVO, un informe que acredita les capacitats de l’alumne per a determinats serveis o sortides laborals, gestionat en coordinació amb els serveis socials i sanitaris.

Malgrat el valor del projecte, Figueras ha remarcat les dificultats de finançament. Tot i que disposen d’una aula concertada pel Departament d’Educació, el centre, com a entitat del tercer sector, ha de recórrer sovint a subvencions i concursos per obtenir els recursos necessaris per mantenir i ampliar l’oferta educativa i d’acompanyament a les famílies.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: