10 de Setembre de 2021 a les 10:04
L’exposició parla de l’exili a França, a partir de fotografies d’Agustí Centelles, i la seva posterior detenció i trasllat al camp de concentració de Bram, per on van passar diverses persones de Sant Just Desvern.
El fotoperiodista, conjuntament amb altres refugiats, va ser internat en aquest camp de concentració en territori francès, els últims mesos de la Guerra Civil Espanyola. L’autor, va ser pres de l’1 de març al 13 de setembre de 1939, allà, Centelles va realitzar moltes fotografies dels refugiats i de les seves condicions de vida.
En el moment del seu exili a França, el fotoperiodista va amagar una maleta plena de negatius del seu arxiu personal per tal que no arribessin a mans de l’exèrcit franquista i fossin utilitzats amb fins repressius. L’any 1976, acabada la dictadura, va poder recuperar la maleta. Aquestes imatges van tornar a exposar-se i Centelles va esdevenir en un símbol dels fotoperiodistes de guerra, obtenint el 1984, el Premi Nacional de Fotografia de mans del Ministeri de Cultura Espanyol.
Per assistir a la inauguració d’aquesta tarda, cal trucar al telèfon 93 480 95 64.
Al llarg d’aquests mesos de setembre i octubre, l’exposició servirà d’eix central al voltant de la qual es realitzarà la presentació del llibre “Girona 1939: Porta de l’exili” (22 de setembre a les 19h) amb la presència de Joaquim Nadal i Farreras , l’autor del llibre. També es duran a terme les conferències “Arxiu familiar” (30 de setembre a les 18h) amb el fill i el net d’Agustí Centelles, i “Quan la fotografia no era digital” (15 d’octubre a les 19h) a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica Sant Just.
En paral·lel, la Biblioteca Joan Margarit oferirà la mostra bibliogràfica “Visions de guerra” amb motiu de l’exposició.
Podeu consultar el catàleg de l'exposició complet en aquest enllaç.