Resuming podcast

1 de Març de 2022 a les 12:51

Avui hem parlat amb Mercè Martí, la pilot del primer equip 100% femení de la història del Rally Dakar

Compartir

Mercè Martí és una aventurera que amb 17 anys ja va volar per primera vegada, abans d’obtenir les llicències de pilot comercial i instructora de vol als EUA el 1989.

Desde llavors, ha estat pilot en vàries companyies aèries, ha creat la seva pròpia companyia de treballs aèris -Infinit Air-, ha competit en carreres d’aviació i ha batut rècords mundials. Els seus assoliments esportius l’han portat a estar entre les ‘100 grans aventureres espanyoles de tots els temps’ segons el diari El Mundo. Seguidora del Dakar, aquest any va aconseguir tirar endavant un projecte per tal de sumar una altra aventura al seu extens historial. 

Fotografia del diari Marca

Indicava així que els últims anys ha començat a córrer ral·lis i que en un sopar va sorgir l’opció de participar al Dakar. Investigant, va veure que mai havia participat a la competició un equip format exclusivament per dones. Martí assenyalava que li agraden els reptes i que per tant es va proposar conformar aquest equip i passar a ser així, el primer equip format íntegrament per dones en participar al Dakar en 44 anys d’història

Mercè Martí, santfeliuenca amb residència actualment a Esplugues de Llobregat, ha liderat així un equip format íntegrament per dones que ha competit dins la categoria de vehicles lleugers. Totes es van embarcar a l’aventura amb l’objectiu de demostrar a totes les dones que somnien amb ser allà que sí que es pot. L’equip FNSpeed estava format per sis noies: Mercè Martí com a Pilot; la copilot Margot Llobera; les mecàniques Jessica Nabra i Iona Hernández; la coordinadora Núria Gaja i la cap d’equip Anna Farré.

Fotografia de Biel Aliño

Volien trobar dones amb un cert grau de professionalitat, ja que s’enfrontaven al ral·li més dur del món. Totes les participants eren noves dins la cursa, Martí assenyalava que tot i això l’experiència ha estat brutal i la repercussió mediàtica també ha estat molt bona i han pogut aconseguir l’objectiu de donar visibilitat a projectes empoderats i liderats per dones. Finalment van aconseguir la posició número 33.

Martí assenyalava que per elles el més important era anar ben preparades i tenir un equip semi-professional. Van fer així tots els passos i entrenaments necessaris previs: van córrer el Rally de Baja Aragón, la Baja de Zuera i van estar entrenant a Dubai. Totes les membres de l’equip doncs, van donar el millor d’elles per participar amb una certa garantia.

Fotografia del Rally Dakar

Un cop allà, buscaven que tota l’estructura fos completament femenina, ja que el Dakar havia comptat amb pilots i copilots dones però mai amb un equip complet. Això ho van aconseguir molt contentes, tot i tenir un accident els dos últims dies que els va provocar perdre moltes hores. Tot i així, Martí remarcava que s’ha de tenir en compte que el Dakar és l’aventura absoluta i que van complir l’objectiu aspirat.

Martí ha aclarit que no anaven només a participar i a ser les primeres, sinó que volien demostrar que són competitives i que un equip de dones és tan vàlid com qualsevol equip d’homes. 

De moment doncs, amb aquesta participació i 33a posició han reivindicat la presència femenina al ral·li més dur del món i han marcat i un abans i un després com a referents de futures generacions.