27 de Gener de 2025 a les 12:31
La Societat de Caçadors de Sant Just Desvern ha registrat una davallada significativa en les captures de senglars aquesta temporada de caça, que es desenvolupa d’octubre a març. Segons ha informat el president de l’entitat, Àngel Obiols, en les darreres batudes la mitjana de captures s’ha reduït a tres exemplars per batuda, molt per sota dels 12 o 14 que es registraven en temporades anteriors. Obiols atribueix aquest descens a la menor presència de senglars a la zona, fet que també ha comportat una reducció del nombre d’incidències a l’entorn urbà.
L’activitat dels caçadors, juntament amb les condicions climàtiques adverses dels darrers anys, especialment la sequera, han contribuït a aquesta disminució de la població de senglars. Segons dades del Departament d’Acció Climàtica, la densitat de senglars a Collserola s’ha reduït a la meitat en els darrers tres anys. Els caçadors asseguren que aquest equilibri afavoreix la regeneració de la fauna autòctona, com ara les perdius, que han tornat a zones com Can Coscoll i la Miranda.
Pel que fa a la gestió de les batudes, Obiols ha explicat que s’han implementat noves mesures per minimitzar l’impacte en els usuaris de la muntanya. Actualment, es duen a terme en àrees més reduïdes i amb un nombre limitat de participants, alhora que es delimiten les zones amb senyalització i personal informador per garantir la seguretat dels ciutadans. A més, l’Ajuntament de Sant Just Desvern ha estat pioner en la implantació de projectes de control de fauna que han servit de model per a altres municipis de Catalunya.
Obiols també ha destacat la importància de la col·laboració entre caçadors i entitats animalistes en la gestió de la fauna. Aquesta cooperació ha permès desenvolupar iniciatives com la reducció del nombre de gossos per caçador i l’optimització dels recursos destinats al control de senglars, mantenint un equilibri entre la seguretat de les persones i el benestar animal.
Pel que fa a la pròxima batuda, tindrà lloc el 8 de febrer i es desenvoluparà a la zona de Can Vilà, amb restriccions d’accés des de Can Oliveres fins a la zona del tenis, entre les 8 i les 15 hores, amb l’objectiu de mantenir controlada la presència d’aquests animals a la zona urbana.
Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: