Resuming podcast

21 de Maig de 2025 a les 12:25

Canvi social, ciberdelinqüència i violència: els tres grans desafiaments per als Mossos

Compartir

El comissari Eduard Sallent reclama nous enfocaments per garantir la seguretat i l’equitat en un context metropolità complex.

Eduard Sallent en l'entrevista a Ràdio Desvern.

El comissari Eduard Sallent, cap de la Regió Policial Metropolitana Sud dels Mossos d’Esquadra, ha estat entrevistat a Ràdio Desvern amb motiu de la conferència que ofereix avui mateix a l’Ateneu de Sant Just, titulada ‘La seguretat pública: gestió de la complexitat’. L’acte, obert a la ciutadania, vol aportar una visió actualitzada sobre els principals reptes de seguretat en el context metropolità.

Durant l’entrevista, Sallent ha explicat que la seva regió inclou municipis de les comarques del Penedès, Garraf, Baix Llobregat i l’Hospitalet, amb realitats molt diverses. Segons ha dit, un dels reptes és garantir un servei policial equilibrat i de qualitat per a tot el territori, independentment de la mida del municipi o del volum d’incidents que s’hi registrin. També ha destacat que “no hi ha víctimes més importants que altres”.

Pel que fa als canvis que han transformat la seguretat, ha assenyalat tres grans factors: la transformació social, la digitalització i la sofisticació dels delictes. Ha explicat que la convivència comunitària s’ha debilitat, que la ciberdelinqüència presenta nous desafiaments d’investigació i que el delicte és cada cop més professionalitzat. També ha destacat que després del confinament per la Covid-19 hi ha hagut un repunt dels delictes amb violència i un augment de la percepció d’inseguretat.

Sallent ha subratllat que la percepció subjectiva de seguretat té un pes clau i que la presència policial ha de combinar-se amb el treball comunitari i la comunicació amb el teixit associatiu. També ha reivindicat la importància de la coordinació amb les policies locals i altres institucions com els serveis socials, especialment en casos de col·lectius vulnerables com les víctimes de violència masclista, la gent gran o els infants.

Finalment, ha defensat que els serveis de seguretat s’han d’adaptar a una societat cada cop més fragmentada i heterogènia, amb necessitats diferenciades. Ha posat com a exemple la importància de mantenir canals presencials per a la ciutadania que no pot accedir a serveis digitals. Segons ha conclòs, la complexitat és ara una característica estructural del treball policial i caldrà una resposta flexible, coordinada i adaptativa per garantir el benestar i la seguretat arreu del territori.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: