23 de Maig de 2019 a les 10:19
Ahir va tenir lloc el debat, organitzat per Ràdio Desvern en col•laboració amb ETV Llobregat Televisió, de cara a les eleccions municipals de diumenge, 26 de maig. L’última cita que va enfrontar a totes les persones que encapçalen les candidatures de les llistes que es presenten a Sant Just, abans de que es celebrin els comicis. Alhora, la trobada va estar moderada per Núria Garcia, responsable del magazín de matí ‘Justa la Fusta’. Al debat es van discutir diferents temes de caire municipal, estructurats en tres blocs diferents: una valoració del mandat 2015-2019, les propostes per als propers 4 anys i una visió sobre el projecte que representa Sant Just de cara al futur. Cada espai va comptar amb un temps d’exposició d’1 minut per a cada candidat i candidata, i de 10 minuts de discussió entre totes les persones participants. A part, tothom va comptar amb un minut final per a demanar explícitament el vot, i fora càmeres, es va demanar a cada candidat i candidata que elaborés en secret una porra de resultats. Ho van omplir en unes butlletes que s’obriran diumenge en el programa especial de Ràdio Desvern, on es farà també un seguiment de l’escrutini electoral.
Pel que fa pròpiament al debat, la trobada va començar amb una valoració de l’últim mandat, comprès entre el 2015 i el 2019, on l’Ajuntament ha estat governat pel tripartit format per PSC, ERC i Movem Sant Just. Junts per Catalunya –Plataforma Alcaldia Republicana, representada per Laia Flotats, va carregar en aquest sentit contra la poca transparència del govern actual, fent i desfent en majoria absoluta i sense necessitat de donar explicacions a ningú. Una crítica que des del PSC es va contestar assegurant que existia un portal de la transparència, i que l’Ajuntament sempre està disposat a donar respostes. A part, ERC i Movem també van contestar que existeixen diferents espais de participació, amb 11 consells oberts diferents al municipi. Des del Partit Popular es va criticar aspectes com la fiscalitat, que no s’ha revertit en bonificacions per al veïnat en època de bonança, més tenint en compte que l’Ajuntament està en una situació de superàvit. Un aspecte al que els socialistes van contestar assegurant que la fiscalitat està regulada per l’IPC, i que no es poden aplicar els ingressos de llicències d’obres, per exemple, a l’estructura fiscal de Sant Just. Des de Ciutadans es va insistir en la manca de seguretat i des de la CUP en la poca participació del municipi. Aspectes en els que s’assegura estar treballant.
En el terreny de les propostes electorals, va destacar en tots els grups la intenció de crear habitatge. I sobretot habitatge assequible. Un aspecte que el PSC va assegurar tenir com a prioritat per al proper mandat. Des de Junts per Catalunya i la CUP es volen crear assemblees de barris, per cohesionar la població, amb certes diferències en l’estructura d’aquestes institucions per part de totes dues formacions. ERC proposa un nou ús per a Can Freixes i Can Candeler, com a espais de foment econòmic, innovació i creativitat. Movem vol seguir treballant en el terreny de l’ecologisme, fomentant els espais agrícoles de Collserola. I, per últim, Ciutadans posa com a prioritat la des adhesió de l’AMI i la creació d’espais de convivència per als i les joves, amb la construcció d’un skatepark.