Resuming podcast

28 de Juny de 2021 a les 13:34

Comença la 4a edició de la Universitat d'Estiu organitzada per Cal Llibreter

Compartir

Cal Llibreter celebra des d'aquest dimecres 30 de juny i durant tot el mes de juliol la quarta edició de la Universitat d'Estiu.

Aquesta, seria la cinquena edició, però l’any passat es va veure aturada a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Hem entrevistat a Arnau Cònsul, responsable i copropietari de la llibreria per a informar-nos sobre aquesta iniciativa, que va començar el 2016. La idea va néixer de la relació d’Arnau Cònsul amb un professor d’Universitat amic seu que li va proposar, juntament amb quatre amics seus, crear aquesta oferta cultural per a Sant Just, com una prèvia a la Universitat de Prada a la que assistirien igualment els professors. Degut a aquesta relació, es va decidir anomenar Universitat d’Estiu de Sant Just.

La Universitat d'Estiu és un conjunt d'actes i conferències de la mà de la llibreria Cal Llibreter, de Sant Just Desvern, que són realitzades tant per professionals del món universitari com per escriptores i escriptors enteses i entesos en diverses matèries. El primer any va girar al voltant de la història, degut a que era la especialització del professor amic de Cònsul, però des d’aleshores la diversitat de temes s’ha ampliat i s’intenta oferir actes diversos, interessants i informatius durant cinc setmanes.

Aquest dimecres dia 30 de juny es farà el primer acte, a càrrec de Toni Gelonch, que parlarà de Napoleó i Luter. Plantejarà així una reflexió sobre la reforma luterana i la revolució, utilitzant com a vehicle aquestes dos grans figures històriques protagonistes. Inicialment Gelonch havia de venir a l’edició del 2019, per parlar exclusivament de la seva obra en relació a Luter, però finalment va resultar impossible. L’edició 2020 es va cancel·lar arrel de la pandèmia, i finalment enguany, davant la possibilitat de parlar del seu nou llibre sobre Napoleó, va voler aprofundir en la relació entre aquests dos personatges.

La segona, que serà l'única que es realitzarà en dimarts, el dia 6 de juliol, es tracta de la presentació d'un llibre històric, escrit a l'antiga Pompeia, titulat "El món del vi".

L'autor és Plini el Vell, escriptor i militar romà que va morir durant la erupció del Vesubi i que ja parlava del vi fa 1100 anys. Mònica Miró Vinaixa ens conduirà a una mirada històrica sobre aquesta beguda espirituosa que segueix completament contemporània i vigent amb el món vitivinícola actual utilitzant com a vehicle aquest llibre històric.

Els actes restants seran els dimecres 14, 21 i 28 de juliol, i seran dirigits per Marc Figueras, Antoni Martí Monterde i Emili Olcina respectivament, i tractaran de la traducció de l'Antiga Roma en l'obra d'Emma Southon, la presentació de l'autor Stephan Zweig i de l'art de Jan Vermeer.

Així doncs, la Universitat d'Estiu se suma a l'oferta cultural a Sant Just Desvern, donant-nos l'oportunitat d'informar-nos sobre l'actualitat literària i sobre tòpics interessants durant aquestes vacances post pandèmia. Com diu Arnau Cònsul, es tracta d'una universitat pel poble.