18 de Maig de 2017 a les 18:43
Serà en una nova conferència que organitza la SEAS, en el marc del cicle “Geografies literàries”. Anirà a càrrec de Llorenç Soldevila, professor de llengua i literatura a la Universitat de Vic. Diumenge, la xerrada es complementarà amb una excursió al Ripollès, origen del mite.
Molt s’ha escrit i cantat sobre el comte Arnau els darrers segles. Aquest noble del Ripollès és un dels grans mites identitaris dels Països Catalans. I és que la seva història i la seva figura es va estendre més enllà del Ripollès, fins a les Illes Balears i Alacant, passant per la Ribagorça i el Camp de Tarragona, entre molts altres indrets. Llorenç Soldevila assegura que va ser un senyor feudal que feia mals usos de les riqueses, i al qual el poble li va dedicar una cançó. Ho ha dit al ‘Justa la Fusta’.
A més, la cançó es va anar adaptant i introduint personatges que, segons Soldevila, a dia d’avui, no sabem qui són. Llorenç Soldevila.
Aquesta cançó, que va trobar Milà i Fontanals al segle XVI, s’ha musicat en infinitats d’ocasions i se n'han fet danses i poemes. Això, diu Llorenç Soldevila, és la demostració més clara de la vigència del mite del Comte Arnau.
La conferència “El mite del Comte Arnau”, amb Llorenç Soldevila, serà avui divendres, a les 20h, a la sala Piquet de l’Ateneu, i s’emmarca en el cicle “Geografies literàries” de la SEAS.
Diumenge, a més, l’entitat organitza una excursió a la Serra del Montgrony, al Berguedà i Ripollès, origen del mite. Se sortirà del Parador a les 7h.