Resuming podcast

17 de Novembre de 2023 a les 10:12

Doble discriminació en el mercat laboral per a dones estrangeres al Baix Llobregat

Compartir

L'estudi de l'Observatori Comarcal destaca les dificultats en l'ocupació i la formació que afronten les dones estrangeres, evidenciant la necessitat d'estratègies d'integració i igualtat efectives.

L'última publicació de l'Observatori Comarcal sobre les dones ocupades estrangeres al Baix Llobregat revela que aquest col·lectiu enfronta una doble penalització en el mercat laboral per la seva condició de dona i d'estrangera. Aquest informe, que es basa en dades recopilades del Cens de Població i Habitatge 2021 i altres fonts, parla sobre un tema que fins ara havia estat poc estudiat.

Els resultats mostren que, durant l'any 2021, hi havia 14.010 dones estrangeres ocupades al Baix Llobregat, representant un 8,2% de la força laboral femenina. Destaca que només el 39,7% de les dones estrangeres d’entre 16 i 64 anys estan ocupades, un percentatge significativament més baix (26,9%) comparat amb les dones espanyoles. A més, l'edat mitjana d'aquestes dones és de 40 anys, sent quatre anys més joves que les seves homòlogues espanyoles.

En termes educatius, encara que el nivell més comú entre les dones estrangeres ocupades és l'educació superior (42,3%), aquest percentatge és 12,8% inferior al de les dones espanyoles. Això s'accentua en els nivells educatius inferiors, on es troba un major percentatge d'estrangeres.

El lloc de naixement més freqüent entre aquestes dones és Amèrica del Sud (34,4%), seguit de la Unió Europea (25,2%) i l'Àfrica (10,5%). Més de la meitat (53,7%) va arribar a la comarca entre 2001 i 2010. En termes d'ocupació, el 35% treballa en el comerç o l'hostaleria, sectors on la presència d'estrangeres és notablement més alta comparada amb les dones espanyoles.

La taxa d'atur de les dones estrangeres era del 23,2% el desembre de 2020, gairebé un 10% més alta que la de les dones espanyoles i un 7,5% més que els homes estrangers. Aquesta situació es complica per la incidència més gran de contractes temporals entre elles, un 25,9% en comparació amb el 18,1% de les dones espanyoles.

L'informe conclou subratllant la doble discriminació que afronten aquestes dones en el mercat laboral, tant per raons de gènere com d'origen. La lluita per una igualtat d'oportunitats i la integració efectiva al mercat laboral roman com un desafiament clau a la comarca del Baix Llobregat.