Resuming podcast

22 de Gener de 2025 a les 12:47

El campanar de Sant Just s'il·luminarà en defensa dels drets humans a la Mediterrània

Compartir

L'encesa de torres, coordinada pel Centre d'Estudis Santjustencs, tindrà lloc el 25 de gener amb activitats de sensibilització i reivindicació del patrimoni històric.

Astrid Goldstein en l'entrevista a Ràdio Desvern.

L'encesa de torres, talaiots i talaies en defensa dels drets humans a la Mediterrània arriba aquest dissabte 25 de gener a Sant Just Desvern en la seva tercera edició. Astrid Goldstein, del Centre d'Estudis Santjustencs, ha explicat en una entrevista a la ràdio tots els detalls d'aquest esdeveniment, que el centre coordina des del 2023 en col·laboració amb l'Ateneu i l'Ajuntament. Aquesta iniciativa global, impulsada per l'Institut Ramon Muntaner des del 2021 a territoris de parla catalana, té com a objectiu valorar el patrimoni arquitectònic històric i, alhora, conscienciar sobre la crisi migratòria al Mediterrani.

Enguany, a Sant Just, l'encesa tindrà lloc al campanar de l'església dels Sants Just i Pastor, en comptes de la Penya del Moro, per evitar riscos d'incendi en una època de sequera persistent. L'acte es dividirà en dues parts: al migdia, a les 12.45 h, es farà la lectura del manifest comú i l'encesa de fum des del campanar, acompanyada de la tradicional cantada del ‘Viatge a Ítaca’; a la tarda, a les 18.15 h, es repetirà la lectura del manifest i es durà a terme l'encesa de bengales per il·luminar simbòlicament la defensa dels drets humans.

Aquesta commemoració sorgeix d'una iniciativa d'excursionistes de Mallorca que van voler recuperar la funció comunicativa de les antigues torres de vigilància, utilitzades per avisar sobre possibles amenaces marítimes en el passat. Actualment, aquestes enceses es duen a terme simultàniament en diverses localitats de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i la Franja d'Aragó, oferint una cadena de llum i solidaritat en suport de les persones migrants.

A Sant Just, la iniciativa compta amb el suport d'entitats com Justícia i Pau, Sant Just Solidari, Òmnium Cultural, la Flama del Canigó i la parròquia local, entre d'altres. L'organització espera que aquest any, amb la nova ubicació més cèntrica, es pugui arribar a un públic més ampli i conscienciar encara més sobre la situació de les persones migrants que travessen la Mediterrània a la recerca d'un futur millor.

L'encesa de torres, talaiots i talaies s'ha consolidat com un esdeveniment de reivindicació i memòria històrica, combinant patrimoni i solidaritat per denunciar la situació dels drets humans a la Mediterrània, una de les rutes migratòries més perilloses del món.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: