Resuming podcast

9 de Gener de 2023 a les 10:13

Dissabte té lloc l’“Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans” a la Penya del Moro

Compartir

L'"Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans” és un projecte coordinat per l’Institut Ramon Muntaner des de l’any 2021 als territoris de parla catalana.

Aquest projecte arrenca l’any 2016 quan un grup d’excursionistes evoca el vell somni de tornar a connectar les torres de defensa que circumden l’illa de Mallorca. Poc després l’Institut Marratxí i el Consell Insular es posaren en marxa per fer possible el projecte.

La primera motivació va ser històrica, és a dir, retornar a aquestes torres, ni que fos per un dia, la funció per a la qual havien estat construïdes. Però el drama humanitari que viu la Mediterrània li va afegir aquest aspecte de sensibilització i de promocio dels drets humans. El patrimoni adquireix un nou valor en aquest cas: fer de far d’acollida i mostrar el camí cap  a un port segur. Tot i que simbòlic, el projecte no ha fet més que augmentar la seva potència: es va estendre primer a tota l’illa de Mallorca i en poc temps a tota la Mediterrània. El nombre de torres enceses pels drets humans no ha deixat de créixer cada any aixi com  el nombre de persones i entitats que han impulsat enceses.

Fotografia de l'Ajuntament de Castelldefels

L’encesa 2023 tindrà lloc aquest dissabte 14 de gener a diverses torres del territori català coordinades per l’Institut Ramon Muntaner amb la següent estructura:

  • A les 12.45 hores, des de les torres seleccionades, té lloc la lectura del Manifest (el 2022 escrit per Maria del Mar Bonet).
  • A les 13 hores es produeix l’encesa de fum i l’acte de matí acaba amb la cantada del Viatge a Ítaca de Lluís Llach.
  • A la tarda, es retorna a les torres a les 18.15 hores per llegir de nou el Manifest i a les 18.30 hores encendre les bengales de foc.

En el cas de Sant Just Desvern, es durà a terme l'encesa a la Penya del Moro. L’entitat organitzadora de l’acte és el Centre d’Estudis Santjustencs, i compta amb l’adhesió de la SEAS, Sant Just Solidari, Justícia i Pau de Sant Just, l’Ajuntament de Sant Just Desvern, i la col·laboració del Drac de Sant Just.

Cal recordar que el poblat iber i la fortificació medieval de la Penya del Moro configuren un espai de protecció arqueològica considerat un bé cultural d’interès que cal preservar i respectar la seva delimitació junt amb un bon comportament cívic dels assistents.

L’acció compta amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Museu Marítim de Barcelona, el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme, Amnistia Internacional i la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià.