Resuming podcast

26 de Maig de 2021 a les 13:33

El Festival de Cinema Africà de La Mostra de CineBaix s’inaugura el 27 de maig amb 20 pel·lícules de 16 països i 8 debats

Compartir

Enguany el Festival de Cinema Africà de La Mostra de CineBaix creix: passa de celebrar-se de cinc a deu dies i aposta per una programació molt completa, que inclou una desena d’estrenes i vuit xerrades i cinefòrums amb directors i directores de les pel·lícules, que participaran a Festival de manera presencial o bé online.

Xavier Bachs, director del CineBaix, ha explicat als micròfons de Ràdio Desvern que el Festival de Cinema Africà ja es va començar a programar abans d’acabar el Festival de Cinema Llatinoamericà.

Es va començar a investigar per contractar pel·lícules a través d’altres festivals i productores europees. Així, des de l’abril ja s’està treballant intensivament per tal de fer efectiu aquesta Mostra.

El principal referent del Festival de Cinema Africà del CineBaix, és el de les companyes del Festival Africà de Tarifa. Enguany, degut a la situació de pandèmia de la Covid-19, Tarifa ha traslladat el festival, que normalment duien a terme pels voltants de Setmana Santa a aquest divendres.

Això ha suposat que enguany des del CineBaix no hagin pogut programar a partir del festival de Tarifa i col·laborar amb ells i elles. Han hagut així de programar i contactar amb els directors i directores i productores per part seva. Tenien la vocació però, de recuperar tot allò que no van poder realitzar l’any passat, donant-li una major amplitud.

En total, del 27 de maig al 6 de juny es podran veure 20 pel·lícules de 16 països diferents, una oportunitat única per veure un cinema poc sovint disponible als cinemes més comercials.

Fotograma de La nuit des rois de Philippe Lacôte

La programació inclou títols de països com Nigèria, Madagascar, Burkina Faso, Congo, Kènia, Ruanda, Camerun o Etiòpia, entre d’altres. Tot plegat formarà part de deu dies de celebració del cinema africà en totes les seves formes i possibilitats. La secció oficial del Festival de Cinema Africà comptarà amb 10 pel·lícules de 10 països diferents, on destaca la presència del cinema documental i la varietat de mirades arreu del continent.

Algunes de les pel·lícules més destacades són l'aclamada La nuit des rois de Philippe Lacôte, un drama de Costa d'Ivori que va figurar entre les millors pel·lícules de 2020 i que narra la vida d'un home a una presó que, curiosament, està governada pels seus propis presos.

També es podrà veure Running against the Wind de Jan Philipp Weyl, estrena a Espanya que inaugurarà el Festival dijous 27, que és una història d'amistat i lleialtat que segueix a dos joves etíops; Notre-Dame du Nil d'Atiq Rahimi, basada en la novel·la de Scholastique Mukasonga i que retracta un coming-of-age sobre un grup de noies joves de Ruanda a un internament catòlic i en temps de violència; o Pas d'or pour Kalsaka de Michel K. Zongo, un documental que mostra el boom de la mineria a Burkina Faso a la dècada dels 2000 i les conseqüències desastroses socials i ambientals que va deixar al seu pas a la ciutat de Kalsaka.

Una de les seccions del Festival és Des de l’altra riba, que recull la mirada de cineastes que miren des de l'altra riba del Mediterrani.

S’hi podran veure títols com Karen de María Pérez Sanz, un preciós retrat de l'escriptora Karen Blixen (que, sota el pseudònim d'Isak Dinesen, va escriure la famosa Memòries d'Àfrica) interpretada per la cantautora Christina Rosenvinge, i Petit País d'Eric Barbier, nominada als premis Cèsar per retratar la vida dels refugiats a través de la mirada d'un nen de deu anys.

Fotograma de Petit País d'Eric Barbier

El Festival també comptarà amb cinefòrums, debats i presentacions de llibres cada dia. N’hi ha que es faran amb la participació de directores i autors de manera presencial a CineBaix i d’altres es faran a través de la connexió en streaming amb el sistema CINEBAIX.LIVE.

Les pel·lícules del Festival de Cinema Africà es podran veure totes en versió original subtitulada. I la meitat estaran subtitulades en català. De fet, vuit de les pel·lícules les han subtitulat en català des de CineBaix amb mitjans propis especialment per aquesta edició del Festival de Cinema Africà.

Fotograma de Downstream to Kinshasa de Dieudo Hamadi

En aquesta edició, el Festival de Cinema Africà també es podrà gaudir parcialment de manera virtual. Tretze de les vint pel·lícules de La Mostra es podran veure a través de la plataforma virtual pròpia de CineBaix: la Sala 7 virtual, un cop projectades a la gran pantalla del cinema. Es tracta d’un número que varia de la presencial, ja que ens trobem en un moment de trànsit en que algunes productores encara tenen cert recel cap aquest tipus de distribució online.

A partir de l’1 de juny hi haurà set títols disponibles i a partir del dia 7, un cop es tanqui el Festival presencial, n’hi haurà sis més. Les pel·lícules es podran veure fins el dia 13 de juny, amb els preus habituals de la Sala 7.

L’aforament a les sales de CineBaix estarà restringit al 50%.Podeu consultar horaris i tots els detalls sobre la programació a la web de La Mostra de CineBaix.