23 de Març de 2022 a les 10:52
Aquesta sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera que l’ús del castellà a les escoles catalanes és “residual” i obliga la Generalitat a garantir que com a mínim un 25 % de les classes hauran de ser en castellà.
El TSJC remarca a la resolució que “a més de l’ensenyament de la llengua oficial, s’haurà d’incloure íntegrament almenys una altra matèria o assignatura no lingüística de caràcter troncal“. Per tant, els centres educatius, a més d’impartir l’assignatura de castellà hauran de triar-ne una altra per fer-la en aquesta llengua.
El procediment judicial va començar el 2015 arran d’un recurs presentat pel Ministeri d’Educació del govern del PP, i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va resoldre a finals del 2020 que la Generalitat havia de garantir l’ensenyament en les dues llengües oficials.
La sentència del 16 de desembre del 2020 va declarar-se ferma des del mes gener d’aquest any i el TSJC va donar a la Generalitat un termini de dos mesos per acatar-la voluntàriament. Si passat aquest temps no s’aplica, com ja ha anunciat el govern català, l’executiu central o qualsevol altre entitat interessada a aplicar la resolució podria demanar l’execució forçosa de la sentència.
La convocatòria d’aquesta vaga no és unitària, tot i que té un suport ampli del sindicat de docents USTEC, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Intersindical-CSC i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), però també hi donen suport la resta de sindicats de professors, el Sindicat d'Estudiants i l'Associació d'Estudiants Progressistes.
Amb el lema "La seva sentència, la nostra lluita", estan cridats a la vaga els treballadors de tots els nivells educatius, des d'infantil fins a la universitat, tant de la pública com de la concertada i també els estudiants d'instituts i universitats.
Aquesta vegada la Generalitat també dona suport a la mobilització, amb una acció a les portes del Parlament. Ahir, el conseller Cambray, contra qui va carregar la vaga convocada la setmana passada i també pels propers 29 i 30 de març, ha explicat que el govern no aplicarà percentatges de llengües a les classes i ha anunciat un decret per regular el règim lingüístic educatiu, un text que es trigarà mesos a elaborar i que és la resposta del govern de Pere Aragonès a la sentència.
Cambray ha afirmat que els centres educatius han de continuar aplicant el seu propi model lingüístic i que ell assumeix la responsabilitat de la resposta a la sentència.
Els sindicats convocants, però, han reclamat mesures concretes per "preservar i blindar el model d'immersió".
Ràdio Desvern parlarà amb els centres educatius de Sant Just Desvern avui a partir de les 12:35h dins el magazine de matins La Justa, conduït per Mireia Redondo.