Resuming podcast

12 de Maig de 2021 a les 12:58

El nombre de PCR diàries a Sant Just ha baixat darrerament, segons Elvira Zarza, nova directora del CAP

Compartir

L’Elvira Zarza Carretero, nascuda l’any 1961 i amb prop de 30 anys d’experiència com a infermera, és adjunta a la direcció del CAP de Sant Just Desvern des del gener de 2011. Al llarg d’aquests anys ha atès veïns i veïnes, establint vincles més enllà de la seva funció sanitària.

Ara, el doctor Jesús V. Muniesa deixa el càrrec de director del centre sanitari i l’Elvira Zarza agafa el seu testimoni com a nova responsable del centre sanitari amb molta il·lusió i responsabilitat.

Fotografia: Ajuntament de Sant Just

L’hem tingut avui a Ràdio Desvern, i ens ha actualitzat les dades actuals del CAP de Sant Just.

Ha assenyalat així que actualment l’ambulatori està molt organitzat i repartit en hores, per tal d’evitar aglomeracions a les sales d’espera i evitar contagis. Així doncs, assenyalava que de 3.400 visites en aquesta última setmana, un 31% de visites han estat telefòniques, un 29% presencials i un 11% han estat e-consultes. Assenyalava per això que hi ha visites que es redireccionen de telefòniques a presencials, alhora que també es truca a les persones que s’han de vacunar.

Ha explicat també que actualment ens trobem en un moment en el que el nombre de PCR i de tests d’antígens varia molt segons els casos del poble. En aquests moments aquest nombre ha baixat, perquè s’ha arribat a fer 90 PCR diàries. Ara mateix es fan de mitja unes 40 PCR al dia, a vegades menys. Això també ha baixat pels tests ràpids, per exemple, la setmana passada se’n van fer 77.

Les PCR doncs, es reserven per contactes, mentre que les persones que tenen símptomes se’ls fa tests d’antígens. També hi ha un metge o metgessa de respiratori que està visitant contínuament matí i tarda.

En aquests moments les vacunacions de majors de 70 anys ja estan totes realitzades, Zarza indicava que si encara hi ha alguna persona que no hagi estat vacunada d’aquesta franja d’edat, es pot dirigir directament al CAP. La franja de domiciliaris, de persones i treballadors i treballadores de les residències, les persones amb un grau de dependència de grau 3 reconegut i els seus cuidadors i cuidadores, també estan tots i totes vacunats.

Ara s’està treballant en la franja de 50 a 59 anys, a les quals s’està trucant en ordre d’edat. Simultàniament, se’ls està enviant un SMS a aquesta edat per poder triar el lloc de vacunació que prefereixin. De 60 a 70 anys no s'estan vacunant al CAP, sinó que s’estan enviant a la Fira de Cornellà perquè treballen amb la vacuna d’Astrazeneca.

Elvira Zarza també ha volgut avançar que d’aquí molt poc es construirà un pavelló prefabricat al costat del CAP per engrandir l’espai. Ha indicat així que estarà durant dos anys mentre es comencin i s’acabin les obres per engrandir el CAP.

Per últim, Zarza ha volgut animar a totes aquelles persones que puguin disposar de la vacuna que ho facin, per tal de poder sortir quan abans millor d’aquesta situació d’emergència provocada per la Covid-19.