27 de Abril de 2017 a les 23:16
Els tres grups que formen part de l’equip de govern municipal, PSC, Esquerra i Movem Sant Just, van presentar una moció dijous demanant més suport per fer front al pagament de les escoles bressol, un punt de va tirar endavant amb el recolzament de tots els grups excepte del PDeCAT, que s’hi va abstenir.
Entre d’altres coses, el text denunciava les retallades que han patit aquests centres educatius públics des de l’inici de la crisi. A més, el regidor d’Educació, Just Fosalva, va apuntar que, actualment, per plaça a l’escola bressol municipal Marrecs, l’Ajuntament de Sant Just n’ha d’assumir prop del 50% del finançament; les famílies, un 36%; i la Diputació de Barcelona, un 15%.
Tots els grups, excepte el PDeCAT, van votar a favor de la moció, ja que s'hi va abstenir. Des del grup, la seva portaveu, Laia Flotats, ha assegurat al 'Justa la Fusta' que hi ha famílies que prefereixen no escolaritzar els seus infants fins els 3 anys.
A més, Laia Flotats apunta que és irrellevant quina administració és la que ha deixat de col•laborar en el finançament de les escoles bressol municipal. Tot i així, assenyala al govern de l’Estat com a responsable d’aquesta manca de finançament.
Laia Flotats també ha reivindicat que tots els infants de Sant Just de 0 a 3 anys tinguin garantida plaça a l’escola bressol municipal, per tal de garantir la plena igualtat d’accés al centre.
I l’altra moció que es presentava dijous al ple municipal, també a iniciativa dels tres grups de govern, feia referència a la capacitat de finançament del consistori i a la contractació de nou personal. D'acord amb l'informe econòmic, l'Ajuntament de Sant Just té un romanent de tresoreria positiu de més de 4,5 milions d'euros. En aquest sentit, el Ministeri d’Hisenda indica als ajuntaments que destinin els seus romanents a eixugar deute o a fer inversions sostenibles. Des del consistori, però, consideren que el seu nivell d’endeutament és molt baix, a l’igual que a milers de municipis de tot l’Estat. L’alcalde, per exemple, destacava que, a tot Espanya, més de 4.000 municipis tenen un nivell d’endeutament 0. El text demanava la modificació de la regla de la despesa perquè cada consistori pugui decidir lliurament on es destinen els diners del romanent. La moció que es va aprovar ahir també sol•licita la supressió de la taxa de reposició d'efectius de la funció pública per poder contractar nou personal al consistori. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor del PSC, Esquerra, Movem i el PDeCAT, l’abstenció de Ciutadans i el vot contrari del Partit Popular.
El ple d’abril també va donar llum verda a l’aportació de 500.000 euros de l'ajuntament a l'Àrea Metropolitana, unes aportacions que fan els consistoris que reverteixen en forma de recursos destinats a obra pública, a la gestió dels residus i a la gestió del transport públic, entre d'altres. Per exemple, a Sant Just finança part del JustMetro i del JustTram.
I el plenari va aprovar adherir l’Ajuntament de Sant Just al Quadre de Classificació de la Documentació Municipal (QdCD) de la Generalitat, una plataforma per a totes les administracions que marca uns mateixos criteris arxivístics que responen al desenvolupament de l’administració electrònica i la transparència.
Recordeu que podeu escoltar tot el que va donar de sí ahir el ple municipal al web http://ple.santjust.net.