Resuming podcast

17 de Març de 2022 a les 12:14

El seguiment de la vaga d'educació a l'Escola Canigó ha estat la més alta dels últims 17 anys

Compartir

Continua la vaga d’educació que va començar aquest dimarts contra el Departament d’Ensenyament, tot i que ahir el conseller Josep Gonzàlez-Cambray va dir que les escoles que ho sol·licitin podran no aplicar el nou currículum l’any vinent.

Hem parlat avui amb el director de l’Escola Canigó, Carlos Arveras, que ha explicat que porten tres dies molt intensos a l’escola a causa d’aquesta vaga i mobilitzacions.

Fotografia Escola Canigó

Expressava que el seguiment per part del professorat ha estat molt alt, secundat també per molts infants i famílies que han optat per no anar a l’escola. Així, el primer dia va ser el més fort, amb una gran majoria de professors i professores en vaga que va provocar haver d’utilitzar personal com a servei mínim forçós. Els altres dos dies, continuen tenint més d’un 50% de la plantilla en vaga i l’altra meitat a l’escola, intentant facilitar les classes dels infants que sí que han assistit a classe.

Arveras ha assenyalat que treballa a l’Escola Canigó des de l’any 2005, i que aquesta és, amb diferència, la vaga que ha estat més recolzada per part de l’equip de mestres

Pel que fa a les famílies, aquestes van ser informades de la previsió que es tenia des del centre, i han actuat com han volgut o pogut. Arveras aclaria que el primer dia moltes famílies van optar per no portar els infants a l’escola, però que els següents dies aquest nombre ha disminuït.


Arveras posava de manifest que la gota que ha fet vessar el got és la relació entre el Departament d’Educació i els docents, on reclamen que no es parla res. Ha afegit que amb els sindicats, les demandes i reclamacions han augmentat, passant per la reversió de les retallades que es van aplicar ja fa anys, i reclamant una educació de qualitat. Arveras reclamava que les demandes del Departament han d’anar de la mà dels recursos que inverteixen en educació, dos factors que semblen anar, de moment, en direcció contrària. 

Entre d’altres, més enllà de la modificació del calendari escolar, els i les docents reclamen un increment de la inversió en educació perquè arribi al 6% del PIB català, una reversió de les retallades perquè es pugui desplegar amb recursos l’escola inclusiva i una reducció de les ràtios. 

També rebutgen el nou currículum que se’ls ha fet arribar a finals de gener amb presses i sense consultar, demanen l’estabilització del personal interí i l’assumpció de responsabilitat del departament en la defensa de la immersió lingüística davant la sentència del TSJC sobre el 25% de classes en castellà. Per últim, reclamen la dimissió del conseller i una negociació real.