Resuming podcast

6 de Octubre de 2022 a les 13:30

El Servei de Benestar Emocional Comunitària del CAP de Sant Just

Compartir

En el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, hem tingut avui a Ràdio Desvern a la Noemí Morcillo, psicòloga i responsable del servei de Benestar Emocional del Cap de Sant Just, i a la Sílvia Granollers.

El Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d’octubre, té per objectiu conscienciar sobre els problemes de salut mental a tot el món.

Morcillo defensava que actualment la majoria de persones funcionen en el seu dia a dia amb pilot automàtic, i que es desconeix què és el benestar emocional o no se li dona importància. Ha destacat que el benestar emocional aporta energies per afrontar molts àmbits de la nostra vida diària que no es tenen en compte.

Ha explicat que el seu rol al CAP Sant Just és referent de Benestar Emocional Comunitària, i com el seu nom indica treballa de manera comunitària i grupal, i s’encarreguen de fer grups. Actualment existeixen tres grups actius, un de Gestió Emocional, un d’Obesitat i un de Diabetis. Els dos últims els treballa conjuntament amb la nutricionista. 

Els grups de Gestió Emocional i d’Obesitat són de llarga durada, mentre que el de Diabetis és més curt. S’enfoquen sobretot en la psicoeducació, i en el cas del de Gestió Emocional expliquen en què consisteix i com es poden gestionar les diferents emocions, i està enfocat a persones que pateixen ansietat o angoixa. 

El circuit per arribar a aquests grups funciona de la següent manera: primer la persona és captada a la consulta amb el metge o metgessa, infermer o infermera, que analitza la seva problemàtica i la deriva a l’equip de Benestar Emocional. 

Morcillo ha indicat que visiten la persona de manera individual i realitzen una sèrie de tests per tenir mesures objectives i poder comparar els efectes de la intervenció. A partir d’aquí, depèn del grup es dediquen més o menys sessions per vincular la persona. La finalitat és incloure la persona en un grup, o bé fer una pauta de prescripció social vinculada a un equipament de l’Ajuntament o un servei d’algun recurs del municipi de Sant Just.

La Sílvia Granollers ha expressat que el Dia Mundial de la Salut Mental busca igualar el dret a la salut mental a la salut física, i mostrar que una no funciona sense l’altra. Granollers exposava que enguany s’insisteix sobretot en els i les joves, un col·lectiu que s’acosta menys a demanar ajuda, però que es vol reivindicar que té el mateix dret.

Des del CAP, Granollers ha explicat que per facilitar la transmissió d’aquest missatge que defensa la importància de la salut mental, s’arribarà a les persones que viuen al Mil·lenari o participen a les seves activitats, les que viuen a les residències de Nostra Senyora de Lourdes i Vitàlia, i el Centre Pilot, per oferir un taller de relaxació de tres quarts d’hora, per ensenyar tècniques de relaxació com a estratègia per tenir una bona salut mental i un bon benestar emocional.