Resuming podcast

10 de Abril de 2025 a les 12:26

El servei de prevenció de drogues i pantalles de Sant Just aposta per l’acompanyament integral dels joves

Compartir

La cooperativa Eines destaca la importància d’implicar-hi famílies i comunitat per prevenir conductes de risc i entendre els consums en context.

L'equip de la cooperativa Eines.

El servei de prevenció de drogodependències i ús de pantalles per a adolescents i joves a Sant Just Desvern es presta a través de la cooperativa Eines, especialitzada en aquests àmbits des de l’any 2010. En una entrevista a Ràdio Desvern, Joan Sabater, membre de la cooperativa Eines, ha explicat que el servei de prevenció es presta de manera mancomunada amb els municipis de Sant Joan Despí, Esplugues i Cornellà. Tot i això, a Sant Just es treballa amb una realitat específica del municipi. Malgrat les diferències, ha remarcat que les problemàtiques que es detecten són similars a les d’altres localitats, especialment pel que fa a la curiositat dels joves envers les drogues, la sexualitat i l’ús de pantalles.

Sabater ha apuntat que l’edat d’inici en el consum de drogues se situa entre els 14 i els 16 anys i que les substàncies més habituals són l’alcohol, el tabac, el cànnabis i alguns medicaments, amb recepta o sense. Ha destacat la importància d’entendre que el consum no sempre és sinònim d’addicció —només un 10% de consumidors acaben desenvolupant problemes greus— i que cal evitar una mirada estigmatitzadora. En aquest sentit, alerta de la normalització de l’alcohol en entorns familiars, sovint sense consciència dels riscos que comporta, especialment en l’àmbit de la salut, els accidents o les situacions de violència.

Pel que fa a les pantalles, ha explicat que tot i que generen preocupació, especialment entre les persones adultes, també s’observa una progressiva consciència crítica entre el jovent. En qualsevol cas, Sabater considera que cal acompanyar-ne l’ús per reduir riscos, igual que en el cas de les drogues. Defensa que els riscos més habituals no són sempre a llarg termini, sinó que sovint es manifesten en forma de conductes de risc immediates, com intoxicacions, accidents o desconnexió de l’entorn.

Des del servei es posa l’accent en una mirada integral que tingui en compte no només el consum, sinó també el context vital de la persona. Sabater defensa que sovint les conductes de risc s’associen a malestars més profunds i que cal entendre l’entorn comunitari com un element clau per prevenir consums problemàtics. També ha remarcat la importància d’intervencions individualitzades quan els casos ho requereixen i la necessitat de treballar des de la proximitat i la confiança.

Finalment, ha subratllat el paper fonamental de les institucions i de la família. Reconeix que sovint les famílies es veuen desbordades per manca d’informació o per dificultats del dia a dia i recorda que a Sant Just es disposa d’un espai d’assessorament familiar mensual al Centre Cívic Salvador Espriu, per donar suport a les famílies que tinguin dubtes o neguits sobre consum de drogues o ús de pantalles en l’àmbit familiar.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: