Resuming podcast

5 de Maig de 2022 a les 12:31

Els contenidors amb xip fan pujar un 12% la recollida selectiva de residus

Compartir

Les dades recollides durant el mes de març de 2022, en què s’ha computat el pes dels residus dels contenidors de Sant Just, confirmen que la implantació del nou model incentiva la recollida selectiva. 

Així ens ho explicava el portaveu d’En Comú Sant Just, Just Fosalva, a Ràdio Desvern.  A partir d’una enquesta que van realitzar fa uns mesos al barri de la Miranda-Canigó per conèixer l’opinió del veïnat que utilitzava el xip, van arribar a la conclusió que el major problema era que les persones no entenien si aquest nou model funcionava o no.

És per això que van decidir donar dades, per això, era necessari fer un pesatge del camió d’escombraries per tal de conèixer la diferència de recollida selectiva entre barris. D’aquesta manera s’ha comprovat que al barri La Miranda-Canigó, on ja fa un any que el veïnat disposa del sistema de contenidors intel·ligents, se situa en el 60,65% de recollida selectiva, 12 punts percentuals per damunt de la resta del municipi que se situa en una mitjana de 48,35%. Si se suma la deixalleria, s’arribaria al 70% de recollida selectiva, que és l’objectiu de la Unió Europea.

L’ús de la targeta aclaria Fosalva, pot generar certa incomoditat, tot i que és un pas molt senzill. Amb l’aplicació d’aquest xip, apareixen casos molt visibles com ara bosses de persones que no reciclen, que ara les deixen penjant als contenidors. El portaveu però, ha volgut aclarir que malgrat ser casos molt visibles, en el fons són casos molt puntuals i reduïts

Imatge de les xarxes 

Amb la implantació del nou model de recollida de residus domiciliaris amb contenidors intel·ligents a Mas Lluí, La Plana Padrosa-Bellsoleig i Torreblanca, ja són quatre els barris de Sant Just que disposen de targetes identificatives per obrir els contenidors de les fraccions orgànica i resta.

En qüestió de dues setmanes el 90% de la ciutadania d’aquests tres nous barris que han rebut la implantació del nou sistema de residus ja fan ús de la targeta. Unes dades molt superiors a altres municipis de Girona o Tarragona, que han assolit el 70% en un període d’un mes. Aquestes dades doncs, posen de relleu que la majoria de la ciutadania ho ha acceptat bé. 

El problema, explicava Fosalva, és que aquest nombre de persones reduït que no du a terme correctament aquesta selecció de residus té uns efectes molt visibles per la resta de ciutadania. 

El camí però, aclaria el portaveu, avança de manera correcta i properament s’analitzaran les dades d’aquests tres nous barris on s’ha implementat el nou sistema.Fosalva ha volgut agraïr a les associacions de veïns i veïnes la col·laboració amb l’Ajuntament, ja que els estan comunicant en tot moment problemes d’avaries o funcionament que els estan permetent treballar en l’optimització del sistema.

Aquest sistema de recollida de residus és pioner en municipis de Guipuzkoa com Mondragon i Beasain, amb molt bons resultats per tal d’assolir uns nivells de reciclatge més alts. A Sant Just Desvern caldrà anar seguint aquestes dades a mesura que el nou sistema afecta a més barris, per tal de poder continuar valorant aquesta millora en la recollida selectiva i assolir així l’objectiu de la Unió Europea.