Resuming podcast

8 de Juliol de 2025 a les 12:30

Els flàliens de Montse Playà porten la crítica ecològica a l’espai

Compartir

L’exposició ‘De quin color són les roses de Saturn?’, al celler de Can Ginestar fins al 2 d’agost, fusiona flors i alienígenes per imaginar mons futurs marcats per la crisi ambiental.

Montse Playà en l'entrevista a Ràdio Desvern.

L’artista Montse Playà exposa fins al 2 d’agost al Celler de Can Ginestar la mostra ‘De quin color són les roses de Saturn?’, una col·lecció de gravats realitzats amb la tècnica del linòleum. El concepte central de l’exposició són els flàliens, una fusió entre flors i éssers alienígenes, que convida a imaginar la vegetació en altres planetes en un escenari de futur marcat per la crisi ecològica.

La proposta va néixer mentre Playà cursava formació en gravat i anotava idees visuals en una agenda personal. Inspirada per l’estètica fosca d’H.R. Giger, creador de la criatura d’Alien, i per les reflexions del científic Carl Sagan, l’artista va començar a desenvolupar imatges orgàniques que donen lloc a aquest món imaginari. Els flàliens són, així, una resposta artística a la pregunta: com serien les flors en un planeta com Saturn?

L’exposició conté un clar missatge de fons sobre la situació ambiental del planeta. Playà planteja la possibilitat que, davant un col·lapse ecològic, només uns quants puguin abandonar la Terra en naus interestel·lars. Això obre interrogants sobre l’adaptació a nous entorns i la naturalesa del que ens espera fora del nostre ecosistema, especialment en termes de flora i vida orgànica. La mostra busca fer reflexionar sobre si realment estaríem millor en un altre planeta.

En l'àmbit tècnic, les obres s’han creat a partir de matrius de linòleum esculpides amb gúbies, entintades i premsades per obtenir la imatge final. A més de mostrar el resultat artístic, Playa ofereix una part pedagògica que permet als visitants entendre el procés del gravat. L’exposició també inclou una proposta participativa: dibuixar un flàlien propi, que posteriorment serà compartit al compte d’Instagram de l’artista.

Tot i que la resposta del públic ha estat positiva, Playà destaca que cada espectador connecta de manera diferent amb l’obra. Avança que ja treballa en un nou projecte relacionat amb l’ecologia, però que trencarà amb l’estètica dels flàliens. Aquest proper treball explorarà la tècnica de la cianotípia, que utilitza la llum i les ombres per generar imatges a través de processos químics.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: