Resuming podcast

8 de Juny de 2021 a les 12:39

Els gegants de Sant Just, Justa i Pastor, celebren 67 anys

Compartir

Aquest cap de setmana els gegants de Sant Just, Justa i Pastor, han celebrat 67 anys. N’hem parlat amb dos dels membres fundadors i veterans de la Colla Gegantera de Sant Just, Palmira Badell i Josep Sanchís, que ens han explicat quins gegants hi ha actualment a la Colla Gegantera de Sant Just.

Així doncs, ens han parlat de la Justa i el Pastor, i de la seva filla la geganteta Montserrat. Badell feia referència a la tradició que diu que si la geganta mentre balla o fa cercavila cau, llavors neix un gegantó o geganteta, i que fou per aquest motiu que va néixer la Montserrat. També han fet referència als nous gegants que es van estrenar pel mil·lenari del municipi, l’any 1988, la Flor de Neu i el Gentil, obra del solsoní Manel Casserres i Boix.

Aquesta parella van ser construïts per Domènec Humbert i comprats a l’emblemàtica botiga “El ingenio” a Barcelona, una botiga i taller artesanal del carrer Rauric de producció de figures de cartró pedra, així com de productes de diversió, joc, màgia i espectacle. Van ser estrenats el 5 de juny de 1954, coincidint amb el Corpus. Un any més tard, el 1955, s’estrenava la geganteta Montserrat. El gegant Pastor, de 3,60m d’estatura i un pes de 38 quilos, i la geganta Justa, de 3,55m d’estatura i 37 quilos, van ser pagats per l’ajuntament. La colla gegantera de Sant Feliu es va cuidar de carregar-los fins a la creació de la colla de Geganters de Sant Just, uns anys més tard de l’adquisició.

Badell feia referència a que aquesta parella de gegants són fets en sèrie, i per tant repetits en molts municipis. Explicaven que tot i anar agafant matisos, i que cada gegant es va fent propi del municipi segons la seva decoració i vestimenta, les cares són les mateixes. Va ser per això que en van voler uns de nous, que van aconseguir el 1988, per a poder tenir-ne uns d’originals i únics que es relacionessin automàticament amb el municipi de Sant Just.

L’any en que es van comprar aquests gegants, el 1954, Palmira Badell tenia 10 anys i Josep Sanchís 11. Han explicat que llavors no existien les colles geganteres, i que hi havia persones que es treien un sobresou anant als Corpus i a les Festes Majors a portar els gegants.

Sanchís ha afegit que de petit ja portava els capgrossos, i que un cop acabava el Corpus, el senyor Arcadi, qui llavors era el responsable dels gegants, els donava quinze pessetes a cadascú per la feina feta. Ha recordat també, que llavors, era típic que els geganters passessin per les cases amb la barretina per demanar, un fet que volien copiar els més petits que participaven amb els capgrossos.

La creació de la Colla Gegantera de Sant Just han afirmat, va sorgir de la il·lusió. Llavors, arrel de les Festes de Tardor, uns joves socis de l’Ateneu de Sant Just van decidir que no calia que vinguessin persones de fora per portar els gegants i que ho podien fer ells mateixos

Badell ha explicat que en seguida va haver-hi una nova generació que s’hi va afegir, a qui anomenaven “els joves”. Actualment però, han deixat de ser els joves, perquè hi ha una nova tongada. Badell Explicava que ara mateix hi ha molt moviment de criatures, que fa il·lusió als més veterans.

Han assenyalat així, que l’essencial són els portadors dels gegants, però que sempre hi ha feina per fer.

Actualment els gegants de Sant Just Desvern resten en exposició permanent a la capella de la Masia de Can Ginestar, cedida per l’Ajuntament. El fons de l’associació que els gestiona ha sigut catalogat al Centre d’Estudis Santjustencs.

Fotografies d'arxiu