23 de Novembre de 2021 a les 12:25
En Joan Turu és il·lustrador professional, es dedica a la literatura infantil i juvenil amb les visites, activitats i murals a les escoles, i amb la il·lustració de contes infantils. L’hem pogut entrevistar avui a Ràdio Desvern, on ha explicat que el conte busca fer referència a l’educació que reben els homes sobre les emocions. Turu expressava el significat de la portada del conte, on es pot llegir “Els homes no ploren” i el no, ratllat.
Posava de manifest l’error de separar les persones per gènere, i que sovint es construeix què és ser home en oposició a què és ser dona i la feminitat. Com aquesta última va lligada a la vulnerabilitat, sembla que el pitjor per un nen o home és mostrar les seves emocions, a qui es legimita només la ràbia.
Ho fa a través del Nil, un nen confós que nota que s’està fent gran i que sap que els nens quan creixen es converteixen en homes. El protagonista busca al seu voltant referències per saber com és ser un home: observa la família, els homes de la televisió i del carrer. Quan se sent preparat, el Nil es presenta a l’escola fet tot un home. Turu ens convida a acompanyar al Nil a l’aventura de créixer i descobrir la importància de sentir-se i ser un mateix.
Ha posat d’exemple una il·lustració del Nil passejant una nina amb el cotxet, acompanyat del text “Ningú li havia ensenyat a ser un home”. Darrere del Nil però, Turu juga amb publicitats d’homes elegants rodejats de dones. A través d’aquest tipus de joc, Turu expressa que vol ensenyar la contradicció de que ningú t’ensenya directament a ser un home, però que creixem envoltats de referents que ens diuen com hem de ser acord al nostre gènere.
L’autor exposava que el seu punt de partida ha estat la seva pròpia experiència. Es recorda amb 8 o 9 anys, quan es va comprar un sarró. Explicava que s’ho va provar davant del mirall i per no afrontar les reaccions davant del fet assenyalant-lo de nena, mai el va arribar a portar fora de casa. Turu exposava que aquest és l’error, una càrrega que es porta a l’esquena i que condueix els teus actes al llarg de la vida.
Aquesta experiència l’està veient ara reflectida en el seu fill petit, ja que actualment copia la seva germana gran i es posa gomes i clips igual que ella. En Turu i la seva companya es pregunten fins quan ho podrà fer sense que algú comenci a dir-li que no pot fer-ho perquè és un nen. Amb aquest conte doncs, busca conscienciar i fer reflexionar les persones sobre els construccions de gènere d’aquests infants.
Turu explicava que continua tenint la il·lusió del primer dia, i que sempre intenta fer coses que l’engresquin i l’emocionin, que sinó per ell editar deixaria de tenir sentit. Amb aquest llibre en concret, s’ha mostrat molt content amb el resultat. Expressava que l’ha mimat molt i li ha dedicat moltes hores ja que toca un tema delicat.
A partir d’avui doncs, podeu trobar el llibre “Els homes plorem” de Joan Turu a qualsevol llibreria.