8 de Febrer de 2022 a les 10:38
La nova deixalleria anirà ubicada al polígon industrial del Sud-oest, just davant de la ITV, un espai que l’Ajuntament defensa com a convenient i molt més connectat que la ubicació actual, però que ha ocasionat dubtes i crítiques entre alguns ciutadans i altres grups municipals, que han argumentat que era una zona amb risc d’inundacions. Concretament el grup municipal de la CUP, exposava que en aquell terreny hi ha d’haver una bassa de laminació, és a dir, una infraestructura que emmagatzema aigua que un riu o riera no pot assumir, generalment després de forts aiguats.
Fotografia de la CUP
Des de l’Ajuntament però, han volgut tancar la polèmica exposant que compten amb els permisos corresponents de les administracions competents, l’ACA i la Generalitat, i l’assessorament de l’AMB, un conjunt d’administracions que han validat la ubicació. El document de l’ACA indica que l’actuació és compatible perquè no té afectació en les zones ambientals declarades i també queda fora del domini públic hidràulic. L’ACA només demana una mesura correctora en el seu informe: la construcció d’un muret de formigó armat d’entre 0,4 i 0,7m en la zona més propera a la riera de Sant Just, ja que es troba dins la zona inundable en períodes de retorn de 100 i 500 anys.
La nova deixalleria, que s’estrenarà a partir de l’últim trimestre d’aquest mateix any, serà una deixalleria assenyalada com a nova generació. Així, s’ha buscat que no només sigui un lloc on abocar els residus de les llars de forma selectiva, sinó que també sigui un lloc per reaprofitar, reutilitzar i aprendre.
Fotografia de l'Ajuntament de Sant Just
Per tal de poder apropar la ciutadania a l’equipament i contribuir en la consciència col·lectiva i treballar per un canvi d’hàbits efectiu en vers als residus i al medi ambient la deixalleria disposarà d’una aula ambiental.
Allà, s’hi faran des de tallers de reparació d’electrodomèstics o de cuina de reaprofitament, passant perquè l’alumnat de les escoles o les entitats del municipi hi facin activitats i cursos o per a fer-lo servir com un espai expositiu i de conferències. A més a més l’objectiu és desenvolupar una aula ambiental en relació directa amb el parc natural de Collserola, amb la voluntat que també pugui esdevenir un punt de sortida d’itineraris a peu o en bicicleta.
A part també hi haurà una botiga on poder comprar aparells reutilitzats, un servei de préstec de vaixella reutilitzable per a entitats i també una “biblioteca de les coses”, entre altres nous serveis.
També es presentarà un millor horari respecte l’horari actual, facilitant l’accés a aquest nou equipament per tal que esdevingui l’equipament referent en matèria mediambiental al municipi.