Resuming podcast

23 de Febrer de 2022 a les 12:47

'Encén un estel' la nova iniciativa de l'Ànnia, una santjustenca de 7 anys que lluita contra el càncer infantil

Compartir

L’Ànnia, una santjustenca de 7 anys, és la protagonista de l’spot de Nadal de TV3 del 2021 i és la promotora de la iniciativa que ha aconseguit decorar amb estels tota la part infantil de l’hospital de la Vall d’Hebron.

Hem tingut avui als micròfons de Ràdio Desvern a la seva mare, la Joana Cervera, que ha explicat que tot va començar el juny del 2020 en sortir del confinament més dur. Durant més d’un mes, de la mateixa manera que molts altres infants, l’Ànnia va haver d’estar tancada en un pis sense terrassa ni balcó. El primer dia que va poder tornar a sortir al carrer va començar a tremolar quan baixava les escales. 

Fotograma de l'spot de TV3 on l'Ànnia va ser actriu per un dia

Cervera recorda que en un inici va pensar que era un efecte secundari a causa del tancament, però que es va preocupar encara més quan l'Ànnia, de 6 anys, li va ensenyar com li tremolava la mà mentre dibuixava.  D’aquesta manera, la van portar a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on, al cap d’una setmana, els van donar un pronòstic: l’Ànnia tenia un tumor cerebral i l’havien d’operar urgentment. El que semblava una cosa sense importància va acabar esdevenint una cursa de 19 mesos contra el càncer infantil.

L’Ànnia té un tumor centrat a la part del cerebel i el tronc central, afectant la part de les emocions i l’equilibri i la coordinació. 

La van haver d’intervenir quirúrgicament ja que el tumor es trobava molt avançat, així es va sotmetre a una operació d’una duració de nou hores per treure-li el tumor, i una segona per posar-li una vàlvula cerebral que l’ajuda a fer una vida normal.

Cervera explica que el càncer infantil és com una goma d’esborrar que agafa tot el que saps fer i ho va esborrant. L’Ànnia va sortir de l’operació sense poder caminar ni parlar i fent molts pocs moviments. El càncer anava esborrant tot el que li agradava, però l’Ànnia va ser capaç de transformar la goma d’esborrar en un llàpis, reescrivint tot allò que a ella li agradava.

La mare de l'Ànnia, Joana Cervera, als micròfons de Ràdio Desvern

Dos dies després de la segona operació en que li van posar la vàlvula cerebral, en una situació en que no es preveia que pugués caminar, l’Ànnia ho va demanar als seus pares. Va ser així com la van incorporar i van veure que era capaç de caminar. Cervera indicava que en aquest moment van creure que ella podria amb tot.

Cervera exposava que aquest dilluns van acabar amb el període de 85 setmanes de quimioteràpia, i és que l’Ànnia ha estat anant cada tres setmanes a fer-se el tractament a l’Hospital Infantil de la Vall d’Hebron. 

Ha estat un procés molt dur, on Cervera ha remarcat com l’Ànnia s’ha dedicat a regalar somriures a les infermeres. Ara doncs es troben en un moment en que el tumor està silenciat, un objectiu que buscaven en el procés de la quimioteràpia. El seu tumor és un tumor de creixement lent que creix fins als catorze o quinze anys, per tant l’objectiu era que s’adormís. Un tumor silenciat vol dir que en el proper any cada tres mesos hauran de fer controls amb ressonàncies per anar vigilant que el tumor no es desperti, un fet que tot indica que no ha de passar. El tumor ha provocat seqüel·les a nivell de parla i psicomotricitat sobretot, que estan tractant a molts centres de rehabilitació.

L’Ànnia, en les sessions de quimioteràpia, sempre havia vist les parets molt blanques a la sala. Ella tenia unes tremolors a les mans i van començar a fer decoració com a teràpia per tal de recuperar la mobilitat de la part dreta del cos i alhora com a teràpia emocional per tal de suplir la manca de l’escola, i que pugués sentir que feia coses que ajudaven a altres infants. Van començar així per la sala d’oncologia amb una sèrie de decoracions.

Fotografia de Xavier Cervera

L’infermera de l’Ànnia, la Maribel, li va dir que tenien molta sort perquè gràcies a aquesta iniciativa sempre tenien la sala decorada, però que la resta d’infants de l’hospital no ho tenien. En aquest moment l’Ànnia va dir que això no era un problema, i que ho podien decorar elles mateixes. Cervera remarcava un mantra que ha acompanyat la família en tot moment: ho provaré, ho intentaré, ho aconseguiré, va ser a partir d’això que l’Ànnia va dir a la seva mare que ho havien d’intentar. 

Davant d’aquest repte, Cervera va trucar a la direcció de l’escola de l’Ànnia, la Frederic Mistral - Tècnic Eulàlia, i els va demanar ajuda per decorar la part infantil de l’hospital la Vall d’Hebron.

A l’escola van fer uns 8.000 estels que s’han repartit arreu de l’Hospital Infantil de la Vall d’Hebron, tant al sostre com a les parets. Estan inspirats en el quadre La nit estelada de Vincent van Gogh: hi ha estrelles platejades i altres que combinen el groc amb el blau. El que podia ser una simple decoració es va transformar en un projecte educatiu que va obrir les portes a parlar de malalties entre professorat i infants, especialment del càncer infantil, per fer visible que són “valents i lluitadors”, a més de reivindicar la recerca i la investigació.

Ara mateix, Joana Cervera explicava que estan immersos en una nova iniciativa ‘Encén un estel’, en que s’han portat els 8.000 estels dels infants de l’escola de l’Ànnia a una pàgina web que veurà la llum les properes setmanes.

Allà donaran a conèixer la història de l’Ànnia des del seu punt de vista: superació, lluita, energia i força. Es dóna a conèixer què és el càncer infantil i què són els tumors cerebrals. S’ha creat així un univers ple d’estels pels infants amb càncer. Les persones mitjançant la compra d’estels o constel·lacions participaran en una nova línia de recerca que s’està creant pionera a l’Estat sobre l’estudi dels tumors cerebrals.

Totes aquestes iniciatives comparteixen un mateix objectiu: donar a conèixer com són els infants que pateixen càncer, infants sommiadors, lluitadors i alegres, que regalen somriures en els pitjors moments de les seves vides. Volen que les persones siguin conscients que hi ha una malaltia molt cruel que ataca a infants que no s’ho mereixen i que hi ha moltes maneres de recolzar-los.

Properament doncs, quan hagi vist la llum la pàgina web de la iniciativa ‘Encén un estel’ tornarem a tenir la Joana Cervera als estudis de Ràdio Desvern perquè ens doni més detalls i informació.