5 de Novembre de 2021 a les 12:30
Una proposta que, a més, ofereix l'oportunitat d’escapar-se de l'espiral d'estrenes comercials de la cartellera i permet explorar altres cinematografies. La 15a edició d'aquest certamen amb seu a CineBaix, a Sant Feliu de Llobregat, arrencarà amb el Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant del 4 al 14 de novembre. Una oportunitat única per qüestionar el món i mirar d’entendre realitats potser no tan llunyanes, a partir d’un programa que inclou ficcions, documentals, curtmetratges i cinefòrums.
El tret de sortida del Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant es va donar ahir dijous 4 de novembre amb la pel·lícula Huda’s Salon, de Hany Abu-Assad, que posa en evidència l’absurditat de la guerra.
En parlàvem als micròfons de Ràdio Desvern amb el director de La Mostra, en Xavier Bachs, que explicava que la Mostra del Mediterrani i el Llevant va ser la primera en néixer el 2007, i que va ser el punt de partida per la resta de festivals que han anat naixent: l’africà, l’asiàtic i el llatinoamericà. Feia referència també a la pel·lícula de “Huda’s salon”, i el seu director, qui assenyalava que era el més reconegut i prestigiós d’Israel. Un inici que remarcava de molt important i interessant, una pel·lícula que venia del Festival de Valladolid, i que amb la projecció al Cinebaix, ha suposat la seva estrena a Catalunya.
L’edició d’enguany del Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant ha programat un total de 21 títols -15 pel·lícules i 6 curtmetrages- d’una dotzena de països diferents, entre les quals hi ha 11 estrenes a Catalunya. El Festiva inclou títols de països com Egipte, Palestina, Turquia, Iran, Algèria, Tunísia, Kurdistan -país a qui va dedicada la secció Focus- i Líban, a més de propostes de Regne Unit, Alemanya, França i Espanya.
Dues apostes més del festival són la inclusió de directores dones, amb quatre títols dirigits per cineastes dones, així com el propòsit de descobrir directors joves, amb sis òperes primes a la programació d’enguany.
Bachs explicava que s’ha volgut recollir la proposta de públic de reduir la Mostra perquè no els donava temps a veure-les totes. Alhora, també han reseguit la demanda de no mostrar només llargmetratges relacionats amb el conflicte i la duresa d’aquests països.
Bachs feia referència a que s’ha dividit la mostra en tres eixos: jovent, denúncia social i per últim, es presenten dos projectes que busquen a través de l’educació donar alternatives a població en situació marginal.
Així, bona part de les pel·lícules programades aquest any tenen els joves com a protagonistes. És el cas de Souad, d’Ayten Amin, un retrat de tres joves egipcis, a partir del suïcidi d’una jove adolescent; Cigare au miel, l’opera prima, de Kamir Aïnouz, protagonitzada per una jove que busca el seu camí entre dues cultures; Une histoire d’amour et de désire, que explora els desitjos i els dubtes d’un jove francès d’origen algerià; Entre dos amaneceres, el primer llargmetratge de Selman Nacar que explica la història d’un jove que es veu obligat a prendre una decisió moral que tindrà conseqüències en els seus somnis i en la seva família; i My beautiful Baghdad, del director Samir, que tracta amb lucidesa i delicadesa un tema complex com l’exili.
D’altra banda, dins del segon bloc de denúncia social, hi haurà títols com Huda’s Salon,de Hany Abu-Assad; 200 Meters, d’Ameen Nayfeh, Fedayin, le combat de Georges Abdallah, del Collectif Vacarmes Films, The Mauritanian, de Kevin Macdonald, La vida de los demás, de Mohammad Rasoulof i L’homme qui a vendu sa peau, de Kaouther BenHania.
A més, el Festival també tindrà també en compte la temàtica dels refugiats, amb la projecció de pel·lícules com Mediterráneo, de Marcel Barrena, basada en fets reals i que forma part de la secció Des de l’altra riba (que inclou títols que parlen del Llevant i de la Mediterrània però des de la mirada europea) o el conjunt de curtmetratges del Kurdistan que acompanyaran la pel·lícula Bîr. Kurdistan és el país a qui es dedica la secció Focus d’aquest any, amb aquests títols esmentats i també Mi mejor amigo.
El Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant de La Mostra de CineBaix es complementa amb cinefòrums i debats. Aquest any, se n’han programat quatre. El primer exposava Bachs, serà avui divendres dia 5, a les 18.30h. Es projectarà el documental Fedayin, le combat de Georges Abdallah, i després es farà un debat amb Matthieu Jeuland, director de la pel·lícula, des del Líban, a través de CINEBAIX.LIVE.
Demà dissabte 6 a les 18.45h, es projectarà el curtmetratge Nobody’s metaphor, i després es farà un debat amb membres de l’equip de direcció i producció, també a través de CINEBAIX.LIVE.
Dilluns 8 n’hi haurà un altre, a les 18.10h, després de la projecció de The Mauritian, amb el documentalista Joan Giralt, especialitzat en temàtiques socials i migratòries, que ha treballat a Afganistan, entre d’altres països. Giralt és un videoperiodista que ha seguit el retorn dels talibans al poder, i que ha presentat el seu material al programa Salvados. Un material que també mostrarà en part al CineBaix.
La darrera xerrada d’aquesta edició serà dissabte 13 de novembre, a les 19.30h, amb la projecció de la pel·lícula Bïr i d’una sèrie de curtmetratges del projecte Càmeres i Drets de CIEMEN i OSAD.
En aquest cas, presentaran i faran debat membres de CIEMEN (des de la sala) i d’OSAD (Ortadogu Sinema Akademisi Dernegi, Acadèmia de Cinema del Pròxim Orient) des d’Amed (en turc, Diyarbakir), la capital ociosa del Kurdistan del Nord (Turquia), a través de CINEBAIX.LIVE.
La Mostra arribarà a la seva fi el diumenge 14 de novembre.