29 de Octubre de 2024 a les 11:50
Quim Deu i Laura Baringo en l'entrevista a Ràdio Desvern.
L’espai MercArt de Sant Just Desvern acull la nova edició de MONS, un projecte d’art contemporani impulsat pels comissaris Laura Baringo i Quim Déu, amb ADN santjustenc i que compta amb finançament municipal. L’exposició, que es titula ‘El món i l’altre’, es va obrir al públic el passat dissabte i romandrà accessible fins al 16 de febrer de 2025. La mostra presenta treballs de set artistes amb obres i instal·lacions que exploren temes com la identitat, la diversitat funcional, els feminismes i la relació amb els altres.
L’eix temàtic, que indaga en el concepte d’“un mateix com a altres”, s’inspira en una cita de l’escriptor Arthur Rimbaud; “jo soc un altre”.
La selecció artística inclou figures com Albert Porta, que en diferents etapes ha canviat la seva identitat artística com a Susi o Ebru, exemplificant així la transformació del “jo.” Altres artistes destacats, com Maria Llopis i Francesca Llopis, porten temàtiques feministes i socials en les seves obres, que posen en qüestió les idees de gènere i identitat. Per la seva banda, Costa Badia presenta una reivindicació visual de la diversitat funcional a través d’una instal·lació de sabates i pròtesis que simbolitzen la relació entre desig i realitat.
L’exposició també compta amb peces d’altres creadors com Gonzalo Elvira, l’argentí resident a Barcelona que fa homenatge a dones il·lustres i invisibilitzades en una galeria d’imatges a l’oli amb perforacions, basant-se en una tècnica artesanal. També hi participa Sixe Paredes, exgrafiter reconegut que es mou ara en la pintura abstracta i escultòrica, aportant una sèrie de treballs inspirats en viatges al Perú. Enric Farrés, amb la col·laboració de la galeria Bombon Projects, exposa tres peces en què explora temes relacionats amb la mirada i el significat de les “altres mirades”, afegint una dimensió poètica i intrigant a l’espai expositiu.
Els organitzadors tenen previstes visites comentades, xerrades i master classes amb alguns dels artistes, incloent-hi una trobada amb Maria Llopis i els seus alumnes del màster en gènere i diversitat del CCCB. A més, la mostra tindrà un vincle amb el Novembre Lila a Sant Just, destacant l’art com a plataforma per al debat i la consciència social.
Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: