Resuming podcast

23 de Gener de 2025 a les 12:30

Gran èxit del taller d'arbres genealògics de l'Ateneu de Sant Just, amb possibles noves edicions

Compartir

El curs, impartit pel santjustenc Joan Serna, ha despertat un gran interès entre els participants, que aprenen a documentar la seva història familiar amb eines digitals i fonts tradicionals.

Joan Serna en l'entrevista a Ràdio Desvern.

L'Ateneu de Sant Just Desvern està impartint aquest trimestre un taller per aprendre a fer arbres genealògics familiars, conduït pel santjustenc Joan Serna Sàlvia. Amb inscripcions exhaurides, el curs es divideix en dues sessions, la primera celebrada el 16 de gener i la segona prevista per al 13 de febrer. Durant aquestes sessions, els participants reben orientació sobre les eines i mètodes per construir correctament el seu arbre genealògic, començant per la recopilació d'informació familiar i l'ús de plataformes digitals com MyHeritage.

En una entrevista a Ràdio Desvern, Joan Serna ha explicat que el taller ha despertat un gran interès entre els santjustencs, amb un públic majoritàriament format per persones de mitjana edat i jubilats, tot i que també hi ha participants més joves. Molts d'ells ja havien començat a elaborar els seus arbres genealògics de manera autodidàctica i han aprofitat el taller per aprofundir-ne els coneixements i perfeccionar la metodologia. Segons Serna, la genealogia pot convertir-se en una activitat addictiva, ja que cada descoberta aporta nous elements sobre la història familiar.

Serna ha parlat de la importància de documentar dades bàsiques com les dates de naixement, matrimoni i defunció dels avantpassats, així com les localitzacions associades. També ha ressaltat la necessitat de tenir paciència i constància, perquè la investigació pot portar anys, però de vegades una nova digitalització de documents permet avançar significativament en qüestió d'hores. El tallerista ha subratllat la rellevància de consultar familiars grans per obtenir informació valuosa abans que es perdi.

L'afició per la genealogia de Joan Serna va començar durant l'etapa escolar, quan va haver de fer un treball sobre la biografia del seu avi. Aquesta experiència el va portar a investigar més sobre la seva família i a descobrir arxius històrics per ampliar la seva genealogia fins al segle XIV en algunes branques. En aquest procés, ha rebut el suport de persones expertes com Juli Ochoa i Beatriz Mir, que l'han ajudat a perfeccionar les tècniques de recerca.

A causa de la bona acollida del taller, l'Ateneu de Sant Just ja està valorant la possibilitat d'organitzar una nova edició per donar resposta a la demanda existent. Aquells interessats poden posar-se en contacte amb l'Ateneu per obtenir més informació sobre futures edicions d'aquest curs.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: