30 de Març de 2022 a les 11:59
Una vaga que ja es va dur a terme els dies 15, 16 i 17 amb molt seguiment per part de la comunitat educativa, també a Sant Just Desvern, on es va parlar del seguiment més alt amb diferència dels últims anys, i que també es fa realitzar ahir, 29 de març.
Amb aquestes jornades de vaga s’ha volgut reclamar la retirada de l’avançament del calendari escolar pel curs 2022-2023, declarar-se en contra dels nous currículums, demanar un increment de la inversió en educació, defensar el català i reclamar, una vegada més, la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.
Els sindicats acusen Cambray de no voler negociar els canvis amb la comunitat educativa i “demanen iniciar negociacions sense condicionants”. Afirmen que les seves reivindicacions van més enllà del calendari escolar 2022-23 i diuen que això només ha estat “la gota que ha fet vessar el got”.
Pel que fa al seguiment de la vaga a Sant Just Desvern, hem pogut parlar amb Anna Sabaté, directora de l’Escola Montseny. Ha explicat que ahir el seguiment va ser nul, i que avui s’hi ha adherit un 10% del professorat del centre. Pel que fa a l’alumnat, ha afegit que hi ha hagut un seguiment d’uns quatre alumnes per classe.
Dèlia Risques, directora de l’Escola Bressol Municipal Marrecs, ha explicat que el seguiment de la vaga aquests dos dies al centre educatiu ha estat gairebé completa. Així, només han comptat amb un 60 % dels docents, el que suposa una mica més que els serveis mínims obligats, que suposen ja un 50% de la plantilla. Exposava que en aquests últims dos dies de vaga, les plataformes en defensa de l’escola bressol s’hi han sumat amb força, provocant una suma més elevada per part de l’equip de l’escola.
Risques explicava que des de l’equip han fet un escrit explicant a les famílies els motius d’aquesta vaga, sobretot dels últims dos dies en que s’han sumat les plataformes en defensa del 0-3. Parlen de les ràtios, de fer un model educatiu inclusiu, del calendari i reivindicant que el 0-3 també existeix i que és una etapa educativa del primer cicle d’educació infantil que moltes vegades no es té en consideració.
Des de les famílies, Risques exposava que n’hi ha que estan d’acord i ho entenen, i d’altres que no. Una dualitat, que la directora defensa que passa a tot arreu.
Després de les primeres jornades de vaga, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray va cedir només sobre el nou currículum, anunciant que les escoles i instituts podran mantenir les matèries el curs vinent. També ha reculat en el nou sistema d’avaluació i ha eliminat la qualificació “en procés d’assoliment”.
Ara, queda per veure com es respon des del Departament d’Educació a aquestes dues últimes jornades de vaga.