Resuming podcast

12 de Novembre de 2021 a les 12:01

Ha començat una crida a la població per controlar la plaga de l’escarabat Bernat Marró Marbrejat

Compartir

Durant la tardor, el bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) busca racons on amagar-se i passar-hi els mesos més freds de l’any fins que arribi la primavera i torni a sortir de nou per alimentar-se i reproduir-se.

És un dels moments en què es detecten més fàcilment aquests insectes perquè entren a l’interior de les cases o als coberts i les casetes exteriors de terrasses, jardins i parcel·les agrícoles. Per això, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha fet una crida als municipis de Catalunya per identificar els focus de la plaga en els seus termes municipals i poder prendre accions de control per evitar que a la primavera aquests insectes es desplacin cap als cultius.

La Diputació de Barcelona, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat  i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han fet també una crida específicament als habitants del Baix Llobregat, perquè col·laborin amb el control de la plaga i eliminin els exemplars que trobin.

El Baix Llobregat és una de les comarques més afectades de Catalunya, ja que s’han detectat exemplars de la plaga a tots els municipis. Enguany, però, la incidència del bernat marró marbrejat a Catalunya ha estat més baixa que l’any 2020, ja que els mesos de primavera i estiu han estat secs i calorosos. Això ha tingut un efecte directe sobre la plaga perquè els ous no sobreviuen a temperatures superiors a 33,5º C. Molts individus juvenils moren si la humitat relativa és baixa, però si la pròxima primavera és plujosa podríen tenir un pic de la plaga una altra vegada i seria una amenaça molt greu per als cultius.

Els experts demanen a la gent que, si veuen un bernat marró marbrejat, l’eliminin. L’insecte s’assembla a altres espècies de bernats autòctons, per això els experts indiquen que per identificar-lo cal fixar-se en les antenes, que tenen dues franges blanques en cadascuna. A la part dorsal del cos, tenen un patró de color marró marbrejat, i també cal fixar-se en el ventre, que no té espina.

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia. En aquestes franges horàries, es mouen més lentament perquè la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol, i no és recomanable l’ús de productes insecticides.

Aquest és un insecte d’origen asiàtic - és originari de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees- present actualment en diversos països d’Europa i s’ha detectat a 185 municipis de Catalunya repartits per totes les comarques. S’alimenta d’una gran varietat de plantes i pot causar danys en nombrosos cultius, a més de viure a costa de moltes altres espècies de plantes, arbres i arbustos, tant silvestres com als carrers i espais verds urbans.