22 de Setembre de 2021 a les 12:28
Continua oberta l’exposició de fotografia “La maleta d’Agustí Centelles” de la sala MercArt de Sant Just Desvern, per aquest motiu, hem tingut a l’estudi de Ràdio Desvern a Sergi i Agustí Centelles, fill i net del fotògraf respectivament.
Agustí Centelles va néixer el 1909 a València, però va residir a Barcelona des del seu primer any de vida. Fotògraf aficionat al cinema, es va formar i entrenar sòlidament de manera autodidacta en el món de la imatge. Centelles és considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern a Europa.
Fotografia de Sergi i Agustí Centelles, fill i net del fotògraf
El seu fill, Sergi Centelles, feia referència així a Ràdio Desvern, a l’origen de l’exposició, conformada per aquestes fotografies realitzades del 1936 al 1939, a partir de les primeres excursions que va fer pel seu compte i després com a corresponsal del comisariat al front d’Aragó.
Un total de 6.000 fotografies recuperades del seu exili a França.
Fotografia d'Agustí Centelles
Agustí Centelles va ser testimoni excepcional de la Guerra Civil espanyola, treballant des del bàndol republicà. El seu grau de compromís amb la República va obligar-lo a exiliar-se a França. Centelles fill, explicava a Ràdio Desvern que l’Agustí tenia ordres del comisariat de destruir tot aquest arxiu fotogràfic, però ell com a fotògraf, deia que el principal valor de la fotografia era el negatiu. És per això que va decidir allò s’ho havia d’endur amb ell a França ja que el negatiu és propietat de l’artista. D’aquesta manera, es va exiliar amb les seves càmeres i una maleta plena de negatius del seu arxiu personal, que ha permès a posteriori, recuperar totes aquestes fotografies i realitzar aquesta difusió mitjançant les exposicions.
Una vegada arribat a França, va ser detingut i traslladat al camp de concentració de Bram, on va fer moltes fotografies dels refugiats i de les seves condicions de vida, alguns d’ells, santjustencs.
L'any 1976, acabada la dictadura, va poder recuperar la maleta amb els negatius que va deixar amagats durant el seu exili a França. Aquestes imatges van tornar a exposar-se i Centelles va esdevenir en un símbol dels fotoperiodistes de guerra. Al 1984, el Ministeri de Cultura espanyol li va concedir el Premi Nacional de Fotografia.
Sergi Centelles feia referència a la ignorància que tenien tan ell com el seu germà durant molts anys de la seva carrera com a fotògraf, fins el 1976 en que Centelles va recuperar la seva maleta a França. Coneixien el seu exili, però l’Agustí Centelles no tenia cap interès d’explicar-los el seu passat com a fotoperiodista. No va ser fins que es va reunir amb una sèrie de fotoperiodistes que tot just s’iniciaven, que li van fer veure la importància no només a nivell fotogràfic sinó també a nivell històric del material que tenia.
L’any 1975, amb la mort del dictador Francisco Franco, amb companyia d’un amic seu amb qui havia estat exiliat a Carcassone, a França, van decidir que havia de ser possible recuperar aquests negatius. Els volien posar en circulació per tal de poder documentar tota aquesta part de la història.
Així, es van desplaçar fins a Carcassone, on va extreure de llaunes de llet condensades tot l’arxiu classificat i ordenat.
Va decidir d’aquesta manera que per passar la frontera i superar tota la vigilància, fer un paquet de tots els negatius amb paper de diari i amagar-lo a una maleta.
Quan tornaven en autocar, va pujar un carabinier i va preguntar què portaven a sobre, obtenint com a resposta un gran silenci. En aquell moment, l’Agustí va sentir que li trobarien tot el material i que tot l’esforç no hauria servit de res. De cop però, un home va anunciar que ell portava dos quilos de cafè, un fet que va fer somriure el carabinier que sense revisar res, els va deixar passar.
Sergi Centelles explica així com el seu pare en aquell moment només va poder pensar en tot l’esforç que havia fet, i en com hauria de tornar a ordenar i classificar tot el material.
Finalment doncs, gràcies a l’esforç del fotoperiodista, actualment es pot visitar a la planta superior del Mercat, fins el proper 16 d’octubre, aquestes fotografies, que es poden veure de dimecres a divendres de 18h a 20:30h i els dissabtes d’11h a 14:30h.