2 de Abril de 2025 a les 11:10
Sant Just Desvern retrà homenatge a Francisco Casares Rodríguez, veí de municipi i supervivent del camp de concentració de Mauthausen, amb un acte commemoratiu el pròxim 29 d’abril. L’homenatge consistirà en la col·locació d’una llamborda Stolpersteine al carrer Roquetes, 16, domicili on va residir. L’acte tindrà lloc a les 11 h i comptarà amb la participació de l’artista Gunter Demnig, creador d’aquestes llambordes de memòria, que vindrà expressament a Catalunya per col·locar la peça.
La cerimònia comptarà amb familiars de Casares, membres del Centre d’Estudis Santjustencs i els investigadors Maria Teresa Cots i Juli Ochoa, autors de l’estudi biogràfic ‘Francisco Casares: sobreviure l’infern de Mauthausen’. També hi intervindrà Marc Masjuan, dels Tallers de Música, amb la interpretació d’’El Cant dels Ocells’.
Francisco Casares va néixer a Motril (Granada) el 29 de juny de 1918. Fill gran d’una família de set germans, era fuster d’ofici i va combatre a la Guerra Civil amb l’exèrcit republicà. Després de travessar la frontera pel coll de Puigcerdà el 1939 i ser mobilitzat a França, va ser capturat pels alemanys i deportat al camp de Mauthausen, on va arribar l’abril de 1941. Hi va estar reclòs durant quatre anys, deu mesos i divuit dies fins a l’alliberament el 5 de maig de 1945.
Casares es va establir a França després de la guerra i va retornar a Espanya el 1949. L’any 1963 es va traslladar amb la seva família a Sant Just Desvern, on va treballar a la companyia elèctrica ENHER i va viure fins als 91 anys. Va ser soci de l’Amical de Mauthausen.
El reconeixement institucional a la seva figura es va iniciar l’estiu del 2020, durant la pandèmia, arran d’una proposta del Centre d’Estudis Santjustencs. El Ple municipal va aprovar el 2021 la petició formal per instal·lar la Stolpersteine, culminant un procés de memòria històrica que es materialitzarà aquest mes d’abril.
Les Stolpersteine són llambordes de 10x10 cm cobertes amb una làmina de llautó on es graven les dades de la persona homenatjada. Formen part d’un projecte europeu iniciat el 1993 per recordar les víctimes del nazisme. A Catalunya, ja n’hi ha diverses i la de Casares serà la primera que es col·loca a Sant Just.