Resuming podcast

27 de Gener de 2021 a les 10:11

Roba Amiga / Solidança participaran a un nou projecte europeu que cerca un model de gestió de residu tèxtil més circular amb valor social

Compartir

Roba Amiga/Solidança, l’entitat sense ànim de lucre que té la seu al nostre municipi, participaran en un nou projecte europeu que porta per títol “Nous horitzons” que busca la recerca d’un model de gestió de residu tèxtil més circular amb valor social a l’Euroregió Pirineus Mediterrània.
Aquest projecte doncs, està impulsat des de l’Euroregió Pirineus – Mediterrània, i liderat per la Fundació Deixalles, en el què entitats de les Illes Balears, Catalunya i Occitània (França) treballaran conjuntament en l’intercanvi d’experiències i en la recerca d’alternatives de reutilització i reciclatge dels residus tèxtils per fomentar un sector més circular i assentar les bases per a un futur SCRAP de tèxtil que inclogui objectius ambientals i socials.

Per part de les administracions competents, el residu tèxtil està agafant molta importància, a causa del seu increment, la seva baixa recollida selectiva (12%) i les dificultats per al seu reciclatge.

És per això que s’estan elaborant plans estratègics des de diferents àmbits per incentivar una millora de la seva gestió i desenvolupar un model d’economia social i circular.

És en aquest marc que la Direcció General de Residus i Educació Ambiental del Govern de les Illes Balears ha promogut aquest projecte per facilitar alternatives de gestió, crear noves línies de feina al sector i compartir coneixements i experiències entre les Illes Balears, Catalunya i França.

Aquest projecte, finançat amb 70.000 euros dels Fons de suport COVID-19 destinats a economia circular, residus tèxtils i tercer sector, tindrà una durada de 13 mesos.

Al llarg d’aquests, s’analitzarà el reciclatge i reutilització del residu tèxtil, a més de cercar noves línies de feina en el sector marcat per la situació sanitària derivada del coronavirus, l’obligatorietat de la recollida del residu tèxtil i els canvis generats en la qualitat d’aquests materials a causa del que es coneix com a fast fashion (moda ràpida).

Les participants del projecte són entitats socials de les 3 regions, Fundació Deixalles a les Illes Balears (líder del projecte), Solidança/Roba Amiga i el clúster de moda Modacc a Catalunya, la FEI (Féderation d’enterprises d’insertion d’Occitània) i la CRESS (La Chambre Régionale de l’Economie Sociale et Solidaire d’Occitània) a Occitània (França). Amb el suport de les administracions regionals : la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, l’ Agència de Residus de Catalunya i el Service Déchets i Économie Circulaire, Direction de la Transition Écologique et Énergétique de la Regió d’Occitània.