Resuming podcast

8 de Abril de 2021 a les 12:40

L’Ajuntament inicia una col·laboració amb Moment Solar per promoure la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques als habitatges

Compartir

L’Ajuntament de Sant Just ha iniciat una col·laboració amb Moment Solar, un projecte que neix amb l’objectiu de promoure la transformació cap a l’energia solar fotovoltaica a les llars de Catalunya, treballant amb les empreses instal·ladores de proximitat, que són les que poden oferir el millor suport i manteniment. Moment Solar és una iniciativa de la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT), que integra 20 associacions territorials de tot Catalunya, amb una cobertura de 5.600 empreses i professionals acreditats.

El projecte, sorgit el 2020, també compta amb el suport de l’Institut de l’Energia de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte de FEGICAT es presenta com l’enllaç entre les empreses instal·ladores locals i la clientela, oferint un servei personalitzat d’acord amb les característiques de l’habitatge i dels seu consum elèctric, per tal d’establir un suport prolongat en el temps. Paral·lelament, ofereix a les empreses instal·ladores formació i preparació de qualitat en l’àmbit de les noves tecnologies i de l’energia fotovoltaica.

Ens explicava a Ràdio Desvern el projecte de Moment Solar, Raul Rodríguez, Director General de FEGICAT.

Expressava que hi ha molta desinformació en aquest àmbit, i que van veure que havia arribat el moment d’oferir informació veraç per el ciutadà de la seva capacitat sobre la mitigació del canvi climàtic i alhora de les possibilitats que dóna una solar fotovoltaica al seu propi habitatge.

Cal tenir en compte que l’energia generada per les instal·lacions fotovoltaiques, no només contribueix a millorar el medi ambient amb energia lliure d’emissions de CO2, sinó que permet reduir el consum procedent de proveïdors externs i, en conseqüència, la factura elèctrica, és a dir, crear la teva pròpia energia i autoconsumir-la.

A més a més, els excedents d’energia elèctrica generats es poden emmagatzemar per bateries o bé abocant-la a les xarxes compensant en la factura, reduint encara més el seu cost.

Es tracta de ser el gestor de la teva pròpia energia, de produir-la i de decidir com la gestiones. Rodríguez explicava que actualment aquestes pors lligades a la desinformació respecte com funciona la seva instal·lació són infundades, ja que hi ha maneres segures i viables d’aplicar-ho sense problemes, sempre fent-ho amb empreses professionals i amb garanties.

Això permet tenir un estalvi molt important dins la nostra factura, un aspecte molt important econòmicament parlant. Rodríguez assenyalava per això que un altre punt que no podem perdre de vista és l’ajuda a mitigar l’efecte del canvi climàtic que s’està produint. Quan es decideix donar aquest pas, també s’inclouen determinats hàbits per tal de consumir menys, i adaptar-los a ser el més eficients possibles des del punt de vista energètic.

Hi ha molta por davant del discurs de l’impost del sol i les limitacions de les fotovoltaiques. Des del punt de vista regulatori s’ha passat pàgina i des de l’Ajuntament de Sant Just Desvern s’estan donant unes bonificacions de l’IBI molt bones per tal de tirar endavant aquest tipus d’instal·lacions, amb el 50% de la bonificació de l’IBI durant 3 anys i fins al 33% del cost total de la instal·lació de les plaques fotovoltaiques.

Les persones interessades en instal·lar plaques solars fotovoltaiques, poden obtenir un estudi de la instal·lació més adequada per al seu habitatge accedint al web de Moment Solar.

Podeu escoltar l'entrevista completa aquí: