Resuming podcast

7 de Juny de 2021 a les 12:52

Aprovada la moció de suport per a la incorporació del permís retribuït de menstruació i climateri a l'Ajuntament de Sant Just Desvern

Compartir

En el ple municipal del mes de maig, el grup municipal d’ERC va presentar una moció de suport per a la incorporació del permís retribuït de menstruació i climateri a l’Ajuntament de Sant Just Desvern.

Explicaven en aquesta moció que segons les dades, entre el 25% i el 60% de les dones pateixen dolor durant la menstruació, és a dir, dismenorrea, un tema encara avui tabú i que s’ha tractat d’invisibilitzar durant dècades. De fet entre un 1% i un 15% de les persones que pateixen dismenorrea, pateixen dolors molt intensos i invalidants que les incapacita temporalment.

Patir dolor durant la regla és un fet que s’ha normalitzat socialment, però que no ho és i menys quan impedeix desenvolupar amb normalitat la teva vida quotidiana. La pressió social provoca que les persones que pateixen dolor menstrual hagin d’amagar-lo i fer veure que no "passa res”, però la realitat és que aquests dolors afecten psicològicament i físicament i, per tant, dificulten el desenvolupament habitual de les seves feines.

Hem tingut el portaveu d’ERC a l’estudi de Ràdio Desvern, Sergi Seguí, que ens ha explicat la moció.

El portaveu explicava que aquest dolor invalidant, si no és reconegut, es pot traduir en un motiu més de discriminació laboral de les dones, ja que afecta directament a la seva capacitat laboral, afectant directament a la bretxa laboral i significant un nou sostre de vidre dins les carreres laborals, així com a la seva economia.

Assenyalava que hi havia grups que havien expressat que també es podrien afegir altres dolors, com ara la migranya. Seguí apuntava que sí que és cert que aquest dolor incapacita moltes persones, però que la moció anava dirigida cap al dret de la dona menstruant.

Seguí assenyalava a la portaveu de JuntsXCat, la Laia Flotats, qui va fer una intervenció al ple que va sorprendre molt als regidors d’ERC. Deia així, que potser no la van saber interpretar, però que la portaveu assenyalava que les dones quan tenen la menstruació van a treballar igual que els homes, i que per tant la igualtat que s’havia de buscar era aquesta.

Des d’ERC, es defensa el contrari, i es creu que s’han de donar més drets a les dones com a col·lectiu més vulnerable, donant més possibilitats d’estar en igualtat de condicions.

La moció explicava la proposta d’alguns països que regulen aquest fet per tal de garantir un permís que doni cobertura a aquesta necessitat de cura, com el Japó, Corea del Sud o Taiwan, que porten la capdavantera en aquesta temàtica i les seves treballadores fa anys que poden gaudir d’aquest permís en diferents formats.

ERC, amb la voluntat de reconèixer aquesta situació que viuen moltes dones, entenent que aquest permís és una primera passa en el camí cap al reconeixement d’aquest dret en la legislació pròpia, i atès que en qualsevol cas es tracta d’un permís voluntari, van manifestar la necessitat que el nostre ajuntament analitzi aquesta proposta en el marc de la mesa de negociació

Defensaven que es fes de forma conjunta amb els i les agents responsables de negociar les característiques de la funció pública i dels llocs de treball de l’Ajuntament, i en cas necessari, manifestaven la voluntat política de treballar la proposta i aprovar-la si s’arriba a l’acord entre les parts.

Finalment la moció va ser aprovada pels vots a favor del PSC, Movem, ERC, la CUP i la regidora no adscrita, i les abstencions de JuntsXCat i el regidor no adscrit.