Resuming podcast

11 de Juny de 2021 a les 12:42

PEFC Catalunya fa una crida a la ciutadania a implicar-se activament en la campanya de prevenció d’incendis forestals

Compartir

Aquest proper 15 de juny comença la prohibició de fer treballs forestals que generen restes vegetals tret que es disposi d’una autorització expressa.

Tot i que els darrers anys han estat favorables a Catalunya des del punt de vista de la poca superfícies forestal afectada per incendis, aquesta situació pot canviar en qüestió d’hores per un descuit o una negligència, fent desaparèixer una part important del patrimoni natural del país.

Fotografia de l'incendi a FInestrelles del PArc Natural de Collserola, de Siscu Gaig

Els incendis forestals, a més de provocar la desforestació i pèrdua d’hàbitats, són també responsables del 20% de les emissions de diòxid de carboni que es produeixen a conseqüència de l’activitat humana.

Des d’aquest punt de vista, els membres de PEFC Catalunya, volen fer una crida a la implicació activa de la ciutadania, i a totes les institucions, de la gran importància que té informar de la normativa de prevenció d’incendis forestals per tal de disminuir les conductes de risc. Assenyalar que les seves inicials, PEFC, són per Program for the endorsement of Forest Certification, i es tracta del sistema de certificació forestal més implementat del món.

És per això que demanen seguir una sèrie de normatives i estar atents i atentes al nostre ús del parc.

  • Així doncs, demanen no llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
  • Ara que s’acosta Sant Joan, cal tenir en compte que no s’ha de llançar coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
  • Continuant amb la baixada de restriccions, que permeten fer pícnics en zones adequades per al seu ús, cal remarcar que no s’han d’utilitzar barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mata-guspires.
  • Així mateix, les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
  • No deixeu tampoc mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.

Cal assenyalar que en poc més d’un mes, hi ha hagut cinc incendis al Parc Natural de Collserola, cremant fins a 17 hectàrees.