Resuming podcast

15 de Octubre de 2021 a les 12:43

Avui 15 d’octubre, es commemora el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional, un fet que passa entre el 10 i el 20% dels embarassos

Compartir

La mort gestacional, és la que té lloc quan l’embrió té més de 22 setmanes, i la perinatal, és en el cas de que el nadó hagi mort entre les 28 setmanes de gestació i la primera setmana de vida.

Aquest fet doncs, tot i afectar a moltes dones i famílies, avui en dia la mort perinatal i gestacional encara està rodejada d’un gran tabú.

Ens explicava aquest tabú la doctora en psicologia Maria Teresa Pi-Sunyer als micròfons de Ràdio Desvern. Ha explicat que si ja la mort és un tabú en si mateixa, una mort que passa abans de néixer, és un tabú en l’espai privat i intimitat i també en l’entorn social. Afegia que és una gran contradicció, ja que el cos està preparat per portar al món una nova vida, amb un futur i unes expectatives, que es veu troncada abans de començar amb el seu final, de manera brusca i sense esperar-ho.

Aquesta contradicció tan forta és el que deixa les famílies amb un estat de xoc molt gran.

Per trencar aquest tabú, enguany la Biblioteca Joan Margarit conjuntament amb l’associació Petits amb Llum, organitzen una sèrie de xerrades i tallers.

Vem tenir a la Cristina Puig, membre d’aquesta associació, que treballen sobretot en grups d’ajuda mútua. Es busca crear espais per aquests pares i mares i famílies per tal de que vegin que no estan sols i que hi ha una associació que també els dóna suport. Actualment hi ha quatre grups d’ajuda mútua: dos grups de dol gestacional general, un presencial i un online, un grup de dol per interrumpció voluntària de l’embaràs, un grup de nous embarassos. 

Afegia així que el dol perinatal tracta d’una mort totalment diferent, ja que encara no es coneix ni la persona ni el cos d’aquest fill o filla. Es crea doncs, una futura persona dins l’imaginari de la família. Concretament no hi ha res que quedi d’aquesta experiència, sinó que quan s’espera un fill hi ha nou mesos per anar creant aquest futur, amb una família que s’hi va adaptant segons el que s’imagina.

L’altra punt important passa pel cos de la dona, qui té el seu fill a dins i forma part d’ella fins a l’últim moment

Pi-Sunyer afegia que per llei, un fill o filla que fa cinc minuts que ha nascut es registren i tenen nom. En canvi però, els nens que neixen ja morts, no són ningú i no queden gravats en la història de la família ni en el llibre de família

Aquestes tres punts doncs, fan que aquesta pèrdua sigui molt més especial.

El cicle de xerrades i tallers doncs, va començar ahir amb un taller sobre les emocions del Dol Perinatal, un taller enfocat a parlar del dol i les emocions que genera la pèrdua gestacional i neonatal.

Avui el cicle continua amb la xerrada “Dol perinatal: la mort del fill abans de néixer. Tractant la mort de prop”, que tindrà lloc a les 18h a Les Escoles. Hi participaran la Maria Teresa Pi-Sunyer, doctora en psicologia, i la Ewa Sitco, pedagoga i terapeuta Gestalt. La xerrada va enfocada principalment a totes les mares i famílies que ho hagin experimentat, però també està oberta a aquelles persones o professionals del sector interessades en el tema.

Per acabar el cicle, el dijous dia 21 d’octubre a les 18h a Les Escoles es durà a terme el taller:Buscant embaràs després d'una o més pèrdues perinatalsa càrrec de Cristina Cruz psicòloga perinatal i treballadora social i Daniel Bonavia, terapeuta sistèmic i familiar. Es tracta d’un taller destinat a mares i parelles que hagin patit una pèrdua gestacional o neonatal i obrin les portes a un nou embaràs ple de pors i incertesa

És un cicle que es tanca amb aquest taller, on es treballarà la gestió de la por, la incertesa, la il·lusió i la importància del vincle tant del bebè que ja no està com del bebè que vindrà.

Totes aquelles persones interessades en el tema, poden escoltar l’entrevista que es va realitzar ahir al magazine de matins La Justa a Maria Teresa Pi-Sunyer i Cristina Cruz, a través d'aquest podcast:

Aquesta doncs, és una manera de normalitzar i poder visibilitzar el tema del Dol Perinatal. Un cicle obert a totes aquelles persones que desitgin conèixer més el tema o vulguin trobar un punt on compartir experiències i aprendre de la mà d’experts i expertes.