Resuming podcast

3 de Desembre de 2021 a les 13:52

Mor Lluís Ramban, important fotògraf i videògraf santjustenc

Compartir

Lluís Ramban, important fotògraf i videògraf santjustenc i creador d’una increïble bossa documental del nostre municipi, ens ha deixat aquesta matinada a l’Hospital Moisès Broggi. 

Ramban va néixer al Guinardó el 1942 i vingué a viure a la Creu del Padró de Sant Just l'any 1954. L'any 1962 començà a fer fotografies en blanc i negre amb una càmera Ideal Color i des d’aquell moment no va parar d’enregistrar la realitat associativa de Sant Just. 

També va ser un dels impulsors en la represa d'activitats a la SEAS l'any 1964 ajudant Fulgenci Baños en aquesta tasca, junt amb altres companys. Aleshores ell tenia 22 anys i era espeleòleg, activitat que va dur a terme durant uns quants anys a la SEAS. També va ser un entusiasta en col·laborar en les noves activitats que s'anaven programant, com les Caminades Populars o amb la recuperació del Camí de Santa Creu de la SEAS.

Fotografia de la SEAS i l'Itinerari a Sant Creu el 1996

Va aprofitar la seva afició a la filmació i a la fotografia per fer de la seva tasca un important llegat informatiu sobre les activitats de la SEAS.

L'any 1973 va adquirir la primera càmera de súper vuit i va començar les filmacions de cinema

L’any 1974 conjuntament amb Josep Maria Domingo van fundar Video Produccions Vern. L'objectiu de l'entitat era l'enregistrament de la crònica local, ja fos en vídeo o en fotografia, la creació d'una bossa documental de festes, representacions o activitats de les entitats del poble, especialment de les seccions de l'Ateneu.

L'any 1998 tomà a fer fotografies ara ja amb el nou format digital que feia poc temps s'havia comercialitzat, i va continuar fotografiant la nostra realitat festiva, associativa i diària any rere any. En el seu arxiu hi ha més de 23.000 fotografies, en suport paper o digital, 75 pel·lícules de súper vuit i uns 300 enregistraments en format vídeo.

Fotografia de Lluís Ramban

La seva voluntat va ser que tots aquests materials estiguessin a l'abast de la ciutadania, i per aquest motiu va signar el conveni de cessió a l'Ajuntament el 2004.

L'any 2009 amb motiu del 75è aniversari de la SEAS, va realitzar un vídeo de la història de l’entitat, ampliant la seva tasca a nivell del poble fins aconseguir un llegat històric que es troba recollir en l'Arxiu Municipal.

 Fotografia de la SEAS del 2010