Resuming podcast

20 de Gener de 2022 a les 12:35

La fugida cap a l'exili del veí santjustenc Josep Milà i Mitjans: la nova miscel·lània del Centre d'Estudis Santjustencs

Compartir

El pròxim 1 de febrer a les 19h a la sala Cinquantenari de l'Ateneu Sant Just, el Centre d’Estudis Santjustencs presentarà la nova miscel·lània.

Aquesta nova miscel·lània es basa en les llibretes del santjustenc Josep Milà i Mitjans, al capdavant d'un dels forns de pa més antics de Sant Just: "Cal Forner nou". Reclòs en Ia seva casa i forn del carrer de Bonavista núm. 90, on estava amagat després d’haver abandonat l’exili, Josep Milà i Mitjans va dedicar bona part del seu Ileure obligat a fer un recull memorial de les experiències viscudes.

Josep Milà i Mitjans ja en una edat avançada (fotografia col•lecció família Milà-Nuell)

La tasca de recuperar, transcriure i endreçar les llibretes de Josep Milà ha estat una feina titànica que va començar fa més de 3 anys, duta a terme de manera col·laborativa gràcies a quasi un centenar de persones. Els socis i sòcies del Centre d’Estudis Santjustencs, els propis membres i també persones de fora de l’entitat van treballar en aquest projecte que podeu consultar amb més detall en aquest enllaç.

Entre elles hi ha Miquel Amela que conjuntament amb Roger Cunties han visitat avui els estudis de Ràdio Desvern al magazine de matins La Justa, com a membres de la comissió de publicacions del Centre d’Estudis Santjustencs.

Les seves memòries omplen un total de sis volums. Membres de la família afirmen que sempre s’havia conegut la seva existència, mentre que d’altres expliquen que van ser trobats per sorpresa pels seus nets quan es va espatllar una nevera del forn. Diuen que allà van trobar una bossa amb les sis llibretes que van ser l’inici d’aquest projecte.

Els matrimonis Milà-RipoII i Nuell-Corominas, al costat dels seus fills Joan Milà i Amèlia Nuell, a I‘eixida de cal Forner Nou dei carrer de Bonavista. En segon terme, es veuen Ia teulada i les xemeneies de Can Freixes (fotografia col•lecció Milà-Nuell)

En el recull, Josep Milà i Mitjans descriu en primer Iloc Ia dificultosa fugida cap a Ia frontera, en Ia qual, tan bon punt va ser travessada, es van separar els homes de les dones, i se’ Is assignà un destí diferent; els homes van ser dirigits al camp de concentració d’Argelers (Rosselló), i les dones a un departament de Finisterre (Bretanya).

En el camp de concentració d’Argelers és on comença Ia narració detallada de les incidències que pateixen els internats. Explica que se’Is va tractar com a presoners de guerra i no com a exiliats que fugien de Ia repressió franquista. Un filferro espinós que envoltava el camp els impedia l’accés a Ia platja, que era banyada per Ia mar Mediterrània.

Tant els militars com Ia població civil -espanyola i catalana- es van veure forçats a prendre el camí de I’exili atemorits per Ia repressió que les tropes del general Franco infligien en els territoris que ocupaven, i, especialment, contra els qui havien ocupat algun càrrec important durant el transcurs de Ia guerra civil espanyola (1936-1939). 

Amics moments abans d’arribar al Conflent (fotografia de Joan Milà i Ripoll i Pere Montagut i Jaumà)

Amela exposava a Ràdio Desvern que les llibretes que s’han recuperat no van ser escrites durant l’exili, sinó cap a finals dels anys 40, moment en que ell va tornar a Sant Just. Ha volgut recalcar que es tracta d’un relat molt original, que no és un diari, que sembla més aviat un guió d’una obra de teatre o de pel·lícula que unes memòries. Milà reprodueix en aquest relat diàlegs que ell havia tingut o escoltat com si fós un guió. Es tracta de diàlegs tan fidels i ben relatats, que han portat a creure que al llarg de l’exili va escriure notes i apunts que va utilitzar en el moment de redactar aquestes llibretes.

La realització de tot aquest treball doncs, va sorgir arran de l’entrevista mantinguda a Ràdio Desvern, a finals de desembre de 1999, amb Joan Milà i Ripoll, que va respondre a les preguntes formulades per Jordi Amigó, de I’Arxiu Històric Municipal, i Antoni Malaret, del Centre d’ Estudis Santjustencs, i posà a la seva disposició els sis quaderns esmentats, després de guardarlos molts anys com uns records familiars de molt valor.

Podeu recuperar l’entrevista completa a Miquel Amela i Roger Cunties a través d'aquest podcast: