Resuming podcast

27 de Juny de 2022 a les 11:31

L’enginyera santjustenca Alícia Casals rebrà la Medalla d’Honor 2022 de la Xarxa Vives d’Universitats

Compartir

El Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats, format pels 22 rectors de les universitats membres, distingirà amb la Medalla d’Honor de la institució a l’enginyera Alícia Casals i a la cantant i compositora Maria del Mar Bonet.

L’acte públic de lliurament tindrà lloc el pròxim 12 de juliol a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Fotografia de la UVic

Alícia Casals i Gelpí (Barcelona, 1955) és enginyera industrial i informàtica, catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya. El 1977 es va llicenciar en Enginyeria Industrial i el 1983 es va doctorar en Informàtica. El 1978 començar a treballar com a professora a la UPC, i des de 1991 n’esdevingué catedràtica d’arquitectura i tecnologia de computadors al Departament d’Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la mateixa universitat.

Ha treballat sobre robòtica intel·ligent amb aplicacions mèdiques com a directora del programa de Robòtica de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i ha desenvolupat projectes i prototipus de sistemes robotitzats d’ajut a discapacitats i a intervencions quirúrgiques. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans des de 2007, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia des de 2019. Ha presidit diversos congressos internacionals de robòtica experimental, arribant a ser vicepresidenta de la IEEE Robotics and Automation Society (2008-2009) i presidenta del Technical Committee on Biorobotics de la IEEE Engineering in Medicine and Biology Society (2016-2017).

Durant la seva trajectòria ha rebut nombrosos premis i distincions, com el Premi Internacional de Barcelona en Ciència i Tecnologia (1992), el Premi Ciutat de Barcelona de Tecnologia (1996) i la Medalla Narcís Munturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1998).

La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives, en reconeixement de la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 29 persones dels més diversos àmbits de coneixement.