14 de Març de 2023 a les 12:41
Fa més d’un any es van suspendre les llicències per evitar que a la Bonaigua s’apliqués el planejament que està aprovat i que preveia una forta edificació just abans del Parc Natural de Collserola, en el paratge denominat com la Bòbila (al costat del pont de Can Padrosa).
En aquest període i amb el suport del serveis urbanístics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’ha elaborat una alternativa profundament diferent de l'anterior – amb diferents opcions – per la riera de Sant Just en l’àmbit de la Bonaigua.
Hem tingut avui a Ràdio Desvern al Jordi Peralta, arquitecte, que ens ha donat més detalls sobre per què es fa aquest pla.
Existeix l’amenaça que el promotor privat executi un model urbanístic que és vigent, però està clarament obsolet i és inadequat per al municipi i per al Parc Natural de Collserola, que pot promoure una sèrie de riscos:
Existeixen un seguit de valors ambientals, ecològics i paisatgístics que cal preservar i potenciar amb una configuració de tot l’espai.
Recentment, s’ha aprovat el Pla Especial de Collserola i s’està a punt d’aprovar inicialment el Pla Director Urbanístic que estableixen un seguit de determinacions i directrius que obliguen a fer aquesta adaptació del planejament vigent.
Es tracta d’una proposta orientada a la creació d’un parc vinculat a la recuperació de la riera de Sant Just que pugui ser un nou espai de referència per al municipi i un gran vestíbul d’accés al parc natural de Collserola.
El treball ha dut a terme una anàlisi força intensa per al conjunt de la riera, que va des de Collserola fins al riu Llobregat. A partir del reconeixement de molts valors de tot el seu entorn i de necessitats i oportunitats que existeixen al llarg de la riera, el treball ha establert una visió de llarg abast, d’escala territorial i supramunicipal. Així, aquest repte territorial consisteix en desvetllar un gran eix fluvial amb un enorme potencial social i ambiental.
Aquesta visió ha de permetre orientar les properes decisions més parcials i particulars, però que podran anar coordinades amb una visió a curt, mitjà i llarg termini. Una mirada àmplia que aborda les diverses problemàtiques en coherència amb les determinacions del PDUM i del PEPNAT, entre d’altres. En definitiva, aquesta visió no es realitzarà únicament amb aquest pla, però serveix per fonamentar la justificació i vehiculació de l’interès públic del pla, juntament amb la d’altres actuacions futures, siguin urbanístiques o d’altre tipus.
La proposta caracteritza i potencia les relacions dels espais de la riera amb el territori de què en forma part. Donar-li protagonisme, guarint-la, restaurant els seus valors ambientals i patrimonials subjacents i entroncar-los amb els usos i necessitats socials existents i potencials.
El model territorial es concreta en l’entorn de la Bonaigua basant-se en tres idees:
En el treball més detallat que s’ha realitzat pel que fa a les possibles configuracions dels edificis han donat lloc a les diferents alternatives de l’avanç. Dins d’aquesta lògica, s’ha procurat minimitzar l’impacte sobre les cases existents de la urbanització, evitant situar nous volums al davant que perjudiquin substancialment les vistes i els jardins dels quals disposen. La topografia aterrassada i l’elecció de tipologies més petites i unifamiliars en aquests contactes ajuda clarament a millorar aquesta relació entre els volums nous i els existents.
Com a referència, les alternatives que millor funcionen opten per alçades de planta baixa i un pis en aquest contacte, i planta baixa i 2 més àtic en el front del parc de la riera.
Render del plantejament dels edificis
Es busca que la ciutadania de Sant Just conegui, opini i faci propostes de millora sobre aquesta proposta i permetin que la creació del nou parc de la Bonaigua esdevingui un veritable repte col·lectiu.
Aportar opinions o propostes positives i realistes sobre els espais lliures, la mobilitat sostenible o els usos i construccions ajudarà a millorar la proposta que es redacti ja en la seva versió més definida per a l’aprovació inicial. En aquell moment s’obrirà una nova finestra de participació on tothom podrà opinar ja sobre una proposta molt més concreta.
Aquest dijous 16 de març, a les 19 h, a l’Ajuntament tindrà lloc la primera sessió informativa. El proper dijous 23 de març, a les 18.30 h, a l’Ajuntament hi haurà la sessió de debat i taules de taller obertes per facilitar les aportacions de la ciutadania.
Per atendre a les sessions s'ha de realitzar una inscripció mitjançant l’enllaç que trobareu a la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Just.