Resuming podcast

19 de Maig de 2023 a les 13:45

“La CUP apostarà sempre per polítiques d’esquerres estiguem on estiguem”

Compartir

Entrevista a Aleix Abadia, cap de llista de la CUP Sant Just per les pròximes eleccions municipals.

Continuant amb les entrevistes als caps de llista dels grups municipals que es presenten a les pròximes eleccions del 28 de maig, avui hem tingut a Ràdio Desvern a Aleix Abadia, cap de llista de la CUP Sant Just.

Aleix Abadia i la periodista Núria Garcia en l'entrevista a Ràdio Desvern.

Abadia ha començat l’entrevista fent èmfasi en la seva manera de veure la política: com un àmbit de lluita col·lectiva i no com a carrera professional. Ha destacat que la CUP Sant Just vol trencar amb la idea de la figura del polític institucional i opta per un enfocament més comunitari de la política

L’alcaldable torna a ser cap de llista, malgrat haver anunciat prèviament que no ho seria, atès que les circumstàncies ho han requerit. Però ha explicat que, durant la legislatura, hi haurà més d'un relleu del cap de llista, buscant desafiar la concepció tradicional de la política i prioritzar els interessos de la comunitat per sobre del benefici personal.

Abadia se sent orgullós de l'equip que forma la candidatura de la CUP, afirmant que són persones implicades tant en la lluita política com en la vida del poble. Ha comentat que entre els anys 70 i els 90 va ser una època de moviments socials importants, però que, des de llavors, Sant Just està “adormit” quant a lluites populars. Referent a això, ha destacat que a la llista de la CUP s’han trobat per persones que van estar molt actives durant aquella època i joves d’ara que tenen ganes i forces de lluitar i militar políticament

El candidat ha fet una valoració de la passada legislatura. Ha comentat que la CUP Sant Just ha intentat trencar amb el règim polític existent i ha presentat diverses mocions en temes com l'emergència climàtica, el suport a l'espai lila i altres de caràcter antifeixista. A més, han proposat la creació d'un reglament per als mitjans de comunicació locals. Un dels temes en què han posat un gran èmfasi és en la municipalització dels serveis, ja que consideren que és fonamental per aconseguir més drets i és la seva manera de concebre la política municipal.

Referent a això i pel que fa al futur de Sant Just, Abadia ha explicat que la CUP proposa mesures com les municipalitzacions de serveis, la democràcia directa, la transparència i la defensa del territori. Creu que cal realitzar canvis estructurals per planificar l'economia i distribuir la riquesa de manera més equitativa, argumentant que aquestes qüestions també són de competència municipal. 

Abadia expressa la seva preocupació pel creixement de Sant Just, afirmant que respon a interessos immobiliaris i especulatius, així com a factors clientelars per part de l’Ajuntament. En tema d’habitatge, destaca la necessitat de canviar el model de propietat i de rehabilitar l'habitatge existent per fer front al “problema fortíssim d’habitatge” i protegir el medi ambient.

Amb relació a la seguretat, Abadia destaca la importància d'abordar les arrels del problema i garantir pa, sostre i treball per a tothom. Ha criticat el model de seguretat basat en l'augment de la plantilla policial i les càmeres de vigilància, afirmant que és pel que ha apostat el govern municipal. Ha defensat una visió més integral que s’ocupi de les necessitats bàsiques de les persones per garantir una seguretat real

El candidat també ha posat èmfasi en la importància de la participació ciutadana i els processos participatius en la presa de decisions sobre els usos dels equipaments públics i del territori. Considera que aquests processos són fonamentals per assegurar la transparència i la coherència amb les necessitats i desitjos de la comunitat.

Pel que fa a pactes postelectorals, Abadia no descarta col·laborar amb altres formacions, si tenen coincidències en el programa. Però considera que la CUP té un projecte polític molt diferenciat i marcat de la resta de grups municipals. Ha comentat que es basaran en el programa que ofereixin els altres partits després de les eleccions, però no es mostra gaire optimista amb aquests. Ha acabat afirmant que “la CUP apostarà sempre per polítiques d’esquerres estiguem on estiguem”.

Podeu veure l'entrevista completa al següent vídeo de YouTube de Ràdio Desvern: