Resuming podcast

14 de Novembre de 2023 a les 12:46

La situació de les dones nicaragüenques exiliades: una xerrada dins el marc del Novembre Lila

Compartir

La cita, el 21 de novembre a Les Escoles, abordarà les experiències de Wendy Quintero i Maggie Castillo, activistes per la defensa dels drets humans i el feminisme a Nicaragua. 

Costi Rubio i Maria José de Molina en l'entrevista a Ràdio Desvern.

Sant Just Solidari convida a la ciutadania a una xerrada el 21 de novembre, a les 19:30h a Les Escoles, una conversa entre dues dones nicaragüenques exiliades. Aquesta trobada, emmarcada dins del Novembre Lila, se centrarà en les experiències de dones refugiades de Nicaragua, en el marc del Dia Internacional contra la Violència Masclista. L'objectiu és proporcionar una visió més propera sobre aquesta problemàtica, sovint oblidada pels mitjans. Maria José de Molina i Costi Rubio, membres de Sant Just Solidari, expliquen a Ràdio Desvern com serà aquesta xerrada i quina tasca fa la seva entitat per aquest col·lectiu.

Les protagonistes d'aquesta conversa són Wendy Quintero i Maggie Castillo, dues dones que han hagut de fugir de Nicaragua a causa de la seva defensa pels drets humans i el seu activisme feminista. Quintero, periodista i activista, resideix actualment a Costa Rica, on treballa per donar suport a altres dones refugiades. Castillo, arribada a Barcelona el 2018, vincula la seva lluita a través del teatre i moviments de dones.

De Molina i Rubio expliquen que la situació a Nicaragua ha forçat a moltes dones a buscar refugi a l'estranger. La majoria s'han traslladat a Costa Rica i Estats Units, però també hi ha una presència significativa a Catalunya i a l’Estat Espanyol. Aquestes dones, en situació d'exili, enfronten desafiaments enormes, com la precarietat laboral i la lluita per la documentació.

Sant Just Solidari ha ofert suport econòmic i ha col·laborat amb projectes com 'Hijas del Maíz' i 'Piñoneras', iniciatives que representen un esforç per mantenir vives les seves arrels culturals i reivindicar la seva situació. A més, l'entitat treballa en col·laboració amb Mar Company, veïna de Sant Just, que des d'Amèrica Central coordina i acompanya diversos projectes.

Aquesta xerrada és una finestra per comprendre millor la situació política i social de Nicaragua i el paper crucial que juguen les dones en la resistència i la lluita per la justícia. Les dues ponents parlaran de la seva situació personal i de la de dones amb les quals estan en contacte. 

La voluntat d’aquesta xerrada és apropar la situació de Nicaragua a la població de Sant Just i, en concret, de la situació de les persones que estan exiliades, que pateixen tot un seguit de violències constants. Quintero i Castillo aportaran la seva visió i, després de les seves intervencions, el públic podrà fer preguntes, per tal de fer un debat que enriqueixi la conversa.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: