Resuming podcast

27 de Febrer de 2024 a les 12:46

Alumnes de l’Escola Madre Sacramento han participat en el projecte ‘Mart XXI: és possible una colònia humana a Mart?’

Compartir

Explorant les fronteres de la ciència i la tecnologia: 168 estudiants de secundària participen en aquest projecte de la UPC.  

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha donat vida a una nova edició del seu projecte ‘Mart XXI: és possible una colònia humana a Mart?’ durant gener i febrer. Aquesta iniciativa pionera, llançada amb l'objectiu d'inspirar i fomentar l'interès científic i tecnològic entre els estudiants de 3r i 4t d'ESO, s'ha establert com una plataforma de descoberta i exploració per als i les joves que encara estan definint el seu camí acadèmic.

168 alumnes de 3r i 4t d’ESO de 31 centres docents de les poblacions de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Vicenç dels Horts, Vallirana i Sant Just Desvern han tingut l'oportunitat de submergir-se en la qüestió de l'establiment d'una colònia humana en el planeta vermell, al Campus del Baix Llobregat. A través d'aquest repte pràctic, els participants han posat a prova les seves habilitats en ciència i tecnologia, reflexionant sobre el seu rol en la societat i el seu potencial de futur.

Estudiants de Sant Just

L’alumnat de l’Escola Madre Sacramento de Sant Just hi ha participat en la primera sessió, del 25 al 31 de gener, juntament amb estudiants de Sant Vicenç dels Horts, Vallirana i Viladecans. En una entrevista a Ràdio Desvern, Víctor Lahiguera, Lucía Mondejas i Laia Prats, alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Madre Sacramento, han compartit les seves experiències i impressions sobre la seva participació en el projecte. Aquesta edició ha estat una revelació per a ells. Malgrat no veure's inicialment en carreres de ciència o enginyeria, els tres estudiants han reconegut l'impacte positiu del projecte en la seva perspectiva acadèmica i personal.

Laia Prats, Lucía Mondejas i Víctor Lahiguera a Ràdio Desvern. 

Els alumnes van treballar en grups diversos, tractant temes com l'alimentació en el viatge a Mart, la mecànica i la programació de robots i, fins i tot, la telecomunicació entre la Terra i Mart. A més de les activitats pràctiques, van rebre suport teòric i orientació de tutors especialitzats, així com la possibilitat de col·laborar amb estudiants d'altres escoles, enriquint així la seva experiència d'aprenentatge.

Han comentat que un dels aspectes més valorats pels estudiants ha estat el desenvolupament d'habilitats de presentació i comunicació, clau en qualsevol àmbit professional. Aquesta experiència els ha permès millorar en l'exposició en públic.

El projecte Mart XXI no només ha proporcionat als estudiants una finestra cap a la ciència i la tecnologia, sinó que també els ha obert els ulls davant de noves possibilitats acadèmiques i professionals. Han explicat que van fer una clausura, en acabar el projecte, on van arribar a la conclusió que una colònia a Mart era possible, però que encara són necessaris molts més avenços en tecnologia per poder-ho fer realitat.

Podeu escoltar l'entrevista completa al següent pòdcast:

Víctor Lahiguera, Lucía Mondejas i Laia Prats en l'entrevista a Ràdio Desvern.