Resuming podcast

18 de Març de 2024 a les 12:52

Santi Vilarrubla, una vida dedicada a l'orgue i la música

Compartir

L’organista de l’església de Sant Just comparteix la seva trajectòria musical i plans de futur en una entrevista a Ràdio Desvern.

Santi Vilarrubla en l'entrevista a Ràdio Desvern.

En una entrevista a Ràdio Desvern, Santi Vilarrubla, organista de l'església de Sant Just Desvern, ha compartit la seva experiència i passió pel món de la música d'orgue. El 25 de novembre de 2023, Vilarrubla va oferir un concert commemoratiu de Santa Cecília, patrona de la música, i per celebrar el 18è aniversari de l'orgue de Sant Just. Aquest concert va atraure més de 70 espectadors i va incloure una selecció variada de peces preparades amb gran dedicació, entre elles, una amb un dels solos de pedal més llargs existents.

Vilarrubla ha estat dotze anys com a organista a l'escola de Sant Pere Claver i vint-i-cinc anys a la parròquia de la Verge de Núria a Barcelona i ha estat vinculat amb la Coral d'Antics Escolans de Montserrat. Actualment, és l'organista de l'església de Sant Just i no té plans immediats de jubilar-se, destacant l'estímul que li proporciona preparar el repertori setmanalment i crear un ambient de pregària i festa.

L’organista ha compartit que la seva passió per la música d'orgue va començar quan tenia tretze anys. Des d'aleshores, ha tocat una àmplia gamma d'orgues, des d'harmòniums fins a orgues electrònics i de tubs, en diverses Parròquies. Resident a Sant Just Desvern des de l'any 2000, Vilarrubla ja feia una dècada que treballava a la població i el 2007, el mossèn Anton Roca li va proposar unir-se al servei d'organista de l'església. Aquesta oportunitat va arribar com un pla de successió, anticipant la jubilació de les organistes anteriors, i des de llavors Vilarrubla ha aportat el seu talent i devoció a la música a Sant Just.

Vilarrubla ha parlat sobre la renovació de l'orgue de Sant Just el 2005. Abans de l’actual, un instrument de Joan Carles Castro amb 796 tubs, hi havia un Aquilino Amezua, de 130 anys de vida, que va acompanyar les celebracions de la parròquia des de 1950. El canvi va ser degut al fet que el manteniment de l’anterior orgue era massa costós i es va fer la inversió per adquirir l’actual instrument, amb un cost entorn dels 200.000€. 


Actualment, l’orgue de Sant Just el toquen Vilarrubla, el jove Nicolás Grande, que està aprenent i toca les misses de les 13h dels diumenges, i Jesús Ruiz, organista del monestir de Sant Cugat, que acompanya les misses familiars mensuals. 

Vilarrubla ha destacat l'ampli ventall d'oportunitats educatives disponibles per a aquells i aquelles que volen estudiar l'orgue, des de conservatoris fins a cursos específics oferts en llocs com Montserrat.

Podeu escoltar l’entrevista completa al següent pòdcast: